Tunus'ta Petrol Anlaşmaları

Tunus'ta 53'ü kullanım imtiyazı, 29'u ruhsat olmak üzere toplam 82 petrol anlaşması var.

Tunus Enerji ve Madencilik Bakanı Munci Merzuk, ülkede toplam 82 petrol anlaşması bulunduğunu, bunlardan 53'ünün kullanım imtiyazı, diğer 29'unun ise ruhsattan ibaret olduğunu söyledi.

Ülkede bir süredir devam eden 'Petrol nerede' kampanyasına cevap niteliğinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Merzuk, dünyada petrol üretimi yapan ülkeler ve dünya firmalarının, anlaşmaları kısmi ve ara ara açıklamayı uygun gördüklerini, kendilerinin ise anlaşmaların tümü hakkında hemen açıklama yapmayı tercih ettiklerini söyledi.

Öte yandan, AA muhabirine açıklamalarda bulunan Petrol Faaliyetleri Kurumu Müdürü Muhammed Akrut, Tunus'ta günlük 47 bin varil petrol ve 6.7 milyon metreküp gaz üretildiğini belirtti. Akrut, yeni petrol kuyuları keşfinin 2014'ten bu yana durduğunu, bundan dolayı da ülkede petrol üretiminin yüzde 8 azaldığını vurguladı.

Tunus'ta geçmiş yıllarda ortalama her yıl 15 yeni petrol kuyusunun bulunarak çalıştırıldığını söyleyen Akrut, bu sayının 2014'te 3, 2015'te 5'e indiğini kaydetti.

Tunus'ta 14 Ocak Devrimi sonrasında kurulan 'Yolsuzlukla Mücadele Heyeti' Başkanı Şevki Tayyib, geçen nisan ayında yaptığı açıklamada, kamuoyunun, devletin enerji ve petrol alanında yapmış olduğu anlaşmaları bilmek istediğini söylemişti.

Kaynak: AA