CHP Grup Toplantısı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben bir milletvekiliyim. Dokunulmazlığım vardı. Yaptığım konuşma dolayısıyla bir savcı beni ifadeye çağırıyor. Anayasayı çiğniyor, yasaları çiğniyor, bu adam terfi ettiriliyor ahlaka bakar mısınız? Bu kararnameyi imzalayan kişilere sormak istiyorum. Hangi ahlaki gerekçeyle anayasayı açıkça çiğneyen ve tanımayan bir savcıyı terfi ettiriyorsunuz?" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, üç bilirkişi raporu olduğunu belirterek, “Umarım yargı bunları dikkate alır ve sizin beklentilerinize uygun bir karar çıkmış olur. Biz kimseyi ötekileştirmedik Suriyeli vatandaşlar bile olsa. Onlara insanca davranmak onların da sorunlarını çözmek hepimizin ortak görevidir. Ama onları alıp da toplumun kabul etmediği bir başka yere yerleştirmek onları sorun olmaktan çıkarıp sorunun kaynağı haline getirmek asla doğru değil ve bunu kabul etmiyoruz. Siyasi iktidarın bu konuda çok dikkatli davranması gerekir. Yeni tartışmalara zemin açmaması lazım. Suriyelilerle vatandaşlarımız arasında bir kavgaya zemin hazırlanmaması lazım. Bu konuda çok dikkatli olunması lazım. En başından beri dedik, ‘Şu Suriye politikası yanlış. Müslüman’ı Müslüman’a kırdırmayın’ dedik. Hayır dediler. 800 bin Suriyeli Türkiye üzerinden Almanya’ya gitti. İzlenen politikanın yanlışlığını görüyor musunuz? Bu politikanın Türkiye’ye getirdiği faturayı görüyor musunuz?” diye konuştu.

“DÜNYA TERÖRE KARŞI ORTAK NET BİR TAVIR TAKINMALI”

“Terör konusunda hepimizin duyarlı olması lazım” diyen Kılıçdaroğlu, “Terörün bir insanlık suçu olduğunu her toplantıda ifade ederiz. Teröre karşı görüşümüz, kimliğimiz, inancınız ne olursa olsun ortak tavır takınmanız gerektiğini hep söyledik söylemeye de devam edeceğiz. İnsanları ve insanlığı seven her yurttaşın her vatandaşın bu ortak söylemi her ortamda dile getirmesi lazım. Terör bir insanlık suçudur. Teröre karşı hepimiz dik durmalıyız, onurlu durmalıyız ve terörü lanetlemeliyiz. Terör sadece bizim için sorun değil, 21. yüzyılda bütün dünya için sorun olmaya başladı.

Bakın Amerika’ya bir IŞİD militanı girdi çok sayıda Amerikalıyı öldürdü. Bu tablo insanlığın kabul edeceği bir tablo değildir. Hangi amaçla ve niçin öldürüyorsun? Bunu kabul etmek mümkün değil. Bütün Amerikan vatandaşlarına CHP Grubundan başsağlığı mesajlarımızı gönderiyoruz. Terörden mağdur olanların hepsinin yanındayız. Kimliği, inancı, ülkesi ne olursa olsun terörü hep beraber lanetlemeliyiz. Dünya teröre karşı ortak net bir tavır takınmalı. Şu veya bu şekilde terör örgütlerinin arkasında meşru bir zemin bir devlet, ülke, kurum, sivil toplum örgütü asla olmamalı. Bunları lanetlemeliyiz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE İYİ YÖNETİLİYOR MU?”

Kılıçdaroğlu, dün Tunceli Ovacık’ta bomba patladığını ve çok sayıda vatandaşın ağır yaralandığını da hatırlattı. Kılıçdaroğlu, “Gaziantep’te gazeteci arkadaşlar darp edildiler. IŞİD militanları tarafından darp edildiği haberleri geliyor. O gazeteci arkadaşlarımızın da yanındayız. Amerika’da ve Fransa’da bir terör olayından bahsettim. Ama Türkiye’de daha fazla. Her gün şehit cenazeleri geliyor. Şu soruyu bu Mübarek Ramazan gününde bütün vatandaşlarımın kendine sormasını istiyorum, Türkiye iyi yönetiliyor mu? Neden Türkiye iyi yönetilmiyor? Çünkü Türkiye yönetiminde liyakat yok. Türkiye bir yerlere doğru süratle sürüklenip gidiyor. Türkiye yönetilmiyor” açıklamasında bulundu.

“HANGİ AHLAKİ GEREKÇEYLE ANAYASAYI AÇIKÇA ÇİĞNEYEN BİR SAVCIYI TERFİ ETTİRİYORSUNUZ?”

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Ben bir milletvekiliyim. Dokunulmazlığım vardı. Yaptığım konuşma dolayısıyla bir savcı beni ifadeye çağırıyor. Anayasayı çiğniyor, yasaları çiğniyor, bu adam terfi ettiriliyor, ahlaka bakar mısınız? Bu kararnameyi imzalayan kişilere sormak istiyorum. Hangi ahlaki gerekçeyle anayasayı açıkça çiğneyen ve tanımayan bir savcıyı terfi ettiriyorsunuz? Sizde hukuk bilgisi, kültürü var mı acaba? Ben bu soruyu sormak ve sizi eleştirmek durumunda değil miyim? Yaptığınız hangi ahlaka hangi hukuka sığıyor? Türkiye iyi yönetilmiyor. Dışarıda itibarı sıfırlanan bir Türkiyeyiz. Alman parlamentosu karar alıyor. Türkiye’de herkes konuşuyor. Atıyorlar bol miktarda işkembeden. Sonra bakıyorsunuz aynı Almanya’ya İncirlik Üssü açılmış. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Bari milleti kandırmayın, kandırıyorsanız bari Ramazan günü kaldırmayın. Bu kadar yalan iki yüzlülük olabilir mi? Niçin yapıyorlar bunu? Birilerinin telkiniyle yapıyorlar bunları. Büyükelçiler hallaç pamuğu gibi atılıyor. Hakimler savcılar madem bunu yaptın seni de süreceğim diyor. Bunları kabul etmek mümkün değil. Öyle anlaşılıyor ki birileri Cumhuriyetten intikam almak istiyor. Birileri cumhuriyetin kazanımlarını içselleştirmemiş. Benim kazanımlarım, çıkarlarım olacak diyor. Böyle düşünenlerin amaçlarını gerçekleştirmeleri bu ülkede CHP olduğu sürece sıfırdır.”

Terör konusunda Türkiye’nin iyi bir politika izlemediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “En son 2015 küresel terör tehdidiyle ilgili rapor açıklandı. Rapora göre IŞİD terörü için Türkiye transit ülke. Dünyanın bütün ülkelerinden IŞİD militanları Türkiye üzerinden Suriye ve Irak’a geçtiler. Bunların tamamının yolları mevcut hükümet tarafından açıldı. Başkonsolosluğumuzu bastılar. Bastıkları sırada dahi IŞİD terör örgütüdür diyemediler. Bütün dünya Türkiye’yi böyle tanıyor” değerlendirmesinde bulundu.

"ÇİFTÇİYE AÇIKÇA ZULÜM EDİLİYOR"

Hatay ve Adana’da çiftçilerle görüştüğünü toplantılar yaptığını ve dertlerini dinlediklerini anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Kimi dinlesen müthiş bir sitem duyuyoruz. Patates, soğan tarlada kalmış, narenciye dalda kalmış. Bize söylüyorlar, ‘ne olursunuz dış politikayı yeniden düzenleyin’ diyorlar. Tarım bütün ülkeler açısından stratejik bir alandır. İnsanın karnı doyacaksa kaynağı toprak ve tarımdır. Önümüzdeki süreçte bu alan çok daha önemli stratejik bir alandır. Türkiye’de nedir durum? TÜİK rakamlarını vereceğim size,2016’da arpa üretimimiz nereden nereye gelmiş, 8.3 milyon tondan 6.8 milyon tona düşmüşüz. Mercimek üretimi 565 bin tondan 370 bin tona düşmüşüz. Nohut üretimi 650 bin tondan 460 bin tona düşmüşüz. Kuru fasulye üretimi 250 bin tondan 220 bin tona düşmüşüz. Tütün üretimi 150 bin tondan 70 bin tona düşmüşüz. Toprağımız mı, suyumuz mu, güneşimiz mi azaldı? Hayır. Peki niye düşüyor bunlar. Çünkü tarımda planlama yok. dedim ya devlet çöktü diye devletin çöktüğünü önce çiftçi ürettiğiyle hissetmeye başladı.

dünyanın bütün ülkelerinde ister Papua Yine Gine, ister ABD, bütün ülkelerde çiftçi desteklenir. Bizde nasıl destekleniyor. Dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyorsunuz. Çiftçiye açıkça zulüm ediliyor. Çiftçi bir yılda 4 milyon ton mazot kullanıyor. 4 milyon tondan alınan vergi miktarı 9 milyar lira. Çiftçinin yatı olsaydı ÖTV’siz KDV’siz alacaktı mazotunu ama traktörü var başına bela almış. Peki teşvik ne kadar 700 milyon lira. Yaptığı teşvikin 12 katı vergi alıyor. Böyle bir örnek dünyada yoktur."
Kaynak: İHA