Aile İşletmeleri Ve Girişimcilik Seminerleri

TÜSİAD Başkan Yardımcısı Ünlütürk: 'Aile şirketleri dünya ekonomisinin bel kemiğidir. Aile şirketlerinin kaybı ülkenin de kaybıdır'

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, 'Aile şirketleri dünya ekonomisinin bel kemiğidir. Aile şirketlerinin kaybı ülkenin de kaybıdır.' ifadesini kullandı.

Yaşar Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre Ünlütürk, üniversitenin Ekonomi Bölümü'nün Türkiye Aile İşletmeleri Derneği’nin desteğiyle organize ettiği, 'Aile İşletmeleri ve Girişimcilik Seminerleri'ne konuk oldu.

Ünlütürk, burada yaptığı konuşmada, aile şirketlerinin dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturduğunu, aile şirketlerinin kaybının ülkenin de kaybı olduğunu belirtti.

Dünya gayri safi milli hasılasının yüzde 70’e yakınının aile şirketlerinden geldiğine dikkati çeken Ünlütürk, şunları kaydetti:

'Türkiye’de firmaların yüzde 90-95’i aile şirketi. Aile şirketlerinin kurumsal yönetim ilkelerine göre yönetilmeleri gerek kendi performansları ve sürdürülebilirliği gerekse de ülke ekonomisine katkıları açısından son derece önemli. Aile sadakati Türkiye için çok önemli bir kültür. İş ile aile bireylerinin ilişkilerini iyi tarif etmemiz lazım. Duygusallık var, bağlılık var, ancak iş tarafında duygusallığa tahammül yok.

Mutlaka ilişkilerin bir tarifi olmalı. Ne olduğu çok önemli değil. Tek doğru yok, her aileye özel bir durum olmalı. Biz de 2000 yılında aile anayasamızı yazdık. Anayasamıza göre, çocuklarımız üniversiteden mezun olunca 5 yıl şirkete alınmıyor, illa ki bir yerde çalışması lazım. 'İstiyorsan şarkıcı, doktor, avukat ol, bizimle aynı işi yapman ya da aynı bölümü okuman şart değil' diyoruz.'

- Fason üretim atölyesinden ilk 500 listesine

Ünlütürk, 1987'de yalnızca 8 dikiş makinesiyle fason üretim yapan Sun Tekstil'in, bugün yıllık 15-18 milyon adetlik ihracat kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında yer aldığını, dünyanın önde gelen markalarına tasarım satan bir organizasyon şirketi haline geldiklerini ifade etti.

Şükrü Ünlütürk, Avrupa’da perakende giyim sektöründe bir mağaza zinciri satın almayı hedeflediklerini de bildirdi.
Kaynak: AA