Şeker Otu Gaziantepli Sanayicilere Tanıtıldı

Şekerden 35 kat tatlı olmasına rağmen kalorisi bulunmadığı için dünyada yapay tatlandırıcıların yerine tercih edilen şeker otu (Stevia) Gaziantepli sanayicilere anlatıldı.

Gaziantep Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce hazırlanan 'Kadın Çiftçilerle Alternatif Ürün Stevia Yetiştiriciliği ve Sanayiye Kazandırılması Projesi'nin tanıtım toplantısında konuşan Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinden Gıda Mühendisi Doç. Dr. Osman Kola, 2008 yılında tanıştığı Stevia bitkisi üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Şekerden 35 kat tatlı olan şeker otunun insan sağlığı için faydaları bulunduğunu söyleyen Kola, yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, Stevialı ürünlerin obezite ve diyabet gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini belirtti.

Kola, 85,90 santimetreye kadar büyüyebilen bitkinin milattan öncesine kadar geçmişi bulunduğunu, ana vatanın ise Paraguay olduğunu aktardı. Şeker otu tarımının kolay olduğunu da değinen Kola, ''Fazla zirai işlem gerektirmiyor. Bakımı kolay. 92-108 gün içerisinde istediğiniz boya gelebiliyor.' dedi.

Şeker gibi karamelize olmayan şeker otunun ısıya dayanma özelliğinin bulunduğunu vurgulayan Kola, Amerika'da ve Avrupa'daki araştırmalarda, gıdalarda kullanılan Stevia yoğunluğunun yüzde 95'in üzerinde olduğunu ifade etti. Kola, şunları söyledi:

'Ülkemizde ne yazık ki Stevianın kalitesi ve saflığı düşük oluyor, çünkü yeni bir ürün olduğu için bununla ilgili henüz ciddi denetimler yapılmıyor. Türkiye Şeker Kurulu tarafından tatlı oranı yüksek yoğunluklu ürünlerde Stevia ürünü izne tabi tutuluyor. Farklı ürünlerin tatları da farklı oluyor, örneğin bir kolaya kullandığınız tatlandırıcıyla bir muhallebiye kullandığınız tatlandırıcı aynı değil. Bu yüzden sanayicimiz şekerleme ve baklavada bu ürünümüzü kullanmak istemiyor. Yetiştirdiğimiz bu bitkinin tatlı yoğunluğu ise yüzde 95'e ulaşmış durumda.'

- 'En çok Uzakdoğu'da tüketiliyor'

Stevia bitkisinin işlenerek toz haline getirildiğini anlatan Kola, Uzak D oğu'da başta çay olmak üzere birçok üründe yoğun olarak kullanıldığını ifade ederek, ''Japonya'da Stevia bitkisinin tatlandırıcı sektöründe yüzde 40-50 pazar payı var. Japonya bu ürünü işleme konusunda çok iyi durumda. Çin, ABD ve Avrupa'da bu ürünün kullanımı çok yaygın. Sağlığa zararı ise araştırılıyor. 2011 yılından sonra Amerika Gıda Örgütünün olumlu araştırmalarından ardından bu ürünün kullanımı yoğun bir şekilde artmaya başladı. Dünya'nın birçok ülkesinde yetiştirilebiliyor.' dedi.

Kola, Stevia bitkisinin kullanımının izne tabi olmadan önce 64 üründe kullanıldığına, izinden sonra 559 üründe yer almaya başladığına dikkati çekerek, büyük kola markalarında bitkinin kullanımının arttığını, Amerika ve Avrupa pazarlarında yeşil bandrollu Stevialı ürünlerin satıldığını dile getirdi.

Ürüne yönelik işletme fabrikalarının Türkiye'de kurularak milli gelire katkılar sağlanabileceğini belirten Kola, klasik ürün satımı yerine teknolojik destekle üründen yüz binlerce dolar kazanç sağlanabilecek işlere yönelinmesi çağrısında bulundu.

Kaynak: AA