Ukrayna'da Zafer Bayramı Kutlamaları

Sovyetler Birliği geleneğinden farklı olarak, ülkede Zafer Bayramı askeri geçit töreni düzenlenmeden kutlandı.

Ukrayna, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesi, Sovyet geleneğinden farklı olarak kutladı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Sovyet ordusunun Nazi Almanyası'nı yenilgiye uğrattığı 9 Mayıs Zafer Bayramı kutlamaları sabah saatlerinde Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun Meçhul Askerler Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

Törene Başbakan Vladimir Groysman, Parlamento Başkanı Andrey Parubiy, Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ve savaş gazileri de katıldı.

Bağımsızlık Meydanı'ndaki kutlamalarda askeri geçit töreni düzenlenmedi. Askeri bandolar konser verdi, gösteri yaptı. Şehrin değişik yerlerinde de etkinlikler organize edildi.

Rusya’nın Zafer Bayramı kutlamalarında kullandığı Aziz Georgia kurdelesi, Stalin posteri ve komünizmi simgeleyen bayrakla gösteri alanına gelenlerle kutlamalara katılanlar arasında arbede çıktı.

Ukrayna Parlamentosunda geçen yıl 9 Nisan’da komünizm karşıtlığı çerçevesinde kabul edilen bir yasayla Zafer Bayramı, Sovyetler Birliği döneminde olduğu gibi “Büyük Vatanseverlik Savaşı Zafer Günü” yerine, “Nazizm'e karşı İkinci Dünya Savaşı Zafer Günü” olarak adlandırılmıştı.

Ukrayna’da, Rusya’dan farklı olarak kutlamalarda siyah-turuncu renklerinden oluşan Aziz Georgia kurdelesi yerine haşhaş çiçeği sembolü kullanılıyor. Aziz Georgia şeridi ilk defa İkinci Katerina tarafından Osmanlı-Rus Savaşı esnasında Rus İmparatorluğu’na bağlılık, cesaret ve basireti simgeleyen bir sembol olarak kabul edilmişti.

Ülkede, “Ateşkes ve Anma Günü” olarak 8 Mayıs’ta başlayan törenler, 9 Mayıs’ta “Nazizm'e karşı İkinci Dünya Savaşı Zafer Günü” kutlamaları olarak devam ediyor.

Kaynak: AA