İGİAD Başkanı Karahan Açıklaması

'Türkiye'de en fazla karşılıksız çekin olduğu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve maalesef Gaziantep'tir. İlk 6 ilimizin sıralaması değişse de en çok karşılıksız çek işlemi bu şehirlerde görülmektedir'

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) Başkanı Ayhan Karahan, 'Türkiye'de en fazla karşılıksız çekin olduğu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve maalesef Gaziantep'tir. İlk 6 ilimizin sıralaması değişse de en çok karşılıksız çek işlemi bu şehirlerde görülmektedir.' dedi.

Karahan, Şahinbey Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'İş Ahlakının Yaygınlaştırılmasında İş Dünyası, Üniversiteler ve Sivil Toplumun Rolü' konulu panelde yaptığı konuşmada, Gaziantep'te 1 Mayıs'ta Emniyet Müdürlüğüne düzenlenen bombalı saldırıya ilişkin, Gaziantep'in teröre asla boyun eğmeyeceğini söyledi.

İş ahlakı konusunda bilgi ve politika üreten kuruluşların sayısının azlığına dikkat çeken Ayhan Karahan, iş ahlakı konusunda yol gösterecek ve vizyon olabilecek sivil toplum kuruluşları ile üniversite iş birliğine her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu vurguladı.

İş dünyasıyla sivil toplum kuruluşlarını buluşturmak amacıyla İGİAD'ı kurduklarını dile getiren Karahan, şunları kaydetti:

'İş dünyasında adalet dengesinin sorgulanması gerektiği aşikar hale gelmiştir. Adalet dengesini kurmak üzere üniversitelerden aldığımız destekle onurlu insan, onurlu yaşam için insani yaşam çalışmalarına 12 yıldır devam ediyoruz. 2016 yılında insani yaşam rakamını İstanbul'da 2 çocuklu bir aile için bin 950 lira olarak belirledik. 12 ayrı bölgede de bu araştırmamızı yaptık. Türkiye'de insani ortalama rakamını bin 542 lira olarak belirledik. Gaziantep'in içerisinde olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde geçinme rakamlarını bin 492 lira olarak belirledik.' diye konuştu.

- 'İş ahlakında dini inançlar etkili oluyor'

2008 ve 2013 yıllarındaki iş ahlaki raporlarında karşılaşma yaptıklarını aktaran Ayhan Karahan, şöyle konuştu:

'Rapor sonucunda kısmi bir iyileşme olduğunu gördük. Kısmı iyileşmenin tüketici hakları, müşteri memnuniyeti, kurumsallaşma yasaların getirdiği zorunluluk ve denetimlerden kaynaklandığını gördük. Ama biz iş ahlakının asıl insanın ruhundan belirlendiğini gördük. Ahlaki kaidelere baktığımızda en önemli şeyin inançlar olduğunu gördük. İş ahlakının oluşmasında dini inançlarında etkili olduğunu gördük.'

- 'Gaziantep karşılıksız çekin en fazla olduğu illerden biri'

Ticaretteki dengede borç-alacak ilişkisinin en önemli gösterge olduğuna işaret eden Karahan, en çok karşılıksız çekin 2015 yılında kesildiğini gördüklerini belirtti.

2015'de ülke toplamında yüzde 42 karşılıksız çek işlemi görüldüğünü ifade eden Ayhan Karahan, '2016'da bu oran yüzde 32'ye gerilemiştir. Türkiye'de en fazla karşılıksız çekin olduğu iller İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve maalesef Gaziantep'tir. İlk 6 ilimizin sıralaması değişse de en çok karşılıksız çek işlemi bu şehirlerde görülmektedir.' şeklinde konuştu.

İş ahlakı konusundaki kusurların bir an önce giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Karahan, 'Ekonomik kalkınmamızı, kendi değerlerimizi referans alan iş ahlakı, ilkeleri üzerine inşa etmeliyiz. Bunu yapmadığımız sürece sağlıklı bir büyüme gösteremeyeceğiz. Bereketli bir kazançtan istifade edemeyeceğiz.' değerlendirmesinde bulundu.

Ayhan Karahan, iş ahlakı üzerine düzenlenen programların yaygınlaştırılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise Gaziantep'te yaşanan bombalı saldırının içlerini çok acıttığını belirtti.

Her zaman emniyet güçlerinin arkasında olacaklarını dile getiren Erdoğan, 'Doğu'daki Kürt kardeşlerimiz hiçbir zaman teröre prim vermedi, başkaldırıya boyun eğmedi. Kürtlerin lideri olduğunu söyleyenlerin de dokunulmazlık dosyalarını da 16 Mayıs'ta dokunulmazlık yasasıyla önlerine koyacağız.' dedi.

Kim ne yapmışsa bedelini ödemesi gerektiğini vurgulayan Mehmet Erdoğan, 'Bu ülke üzerine suç işleyenlerin yüce mahkeme önünde hesap vermelerini sağlayacağız. Ben burada İGİAD'a teşekkür ederek, bu tür faaliyetleri yaygınlaştırmalarını temenni ediyorum.' ifadelerini kullandı.

İGİAD Başkanı Karahan, Erdoğan ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu'na panel anısına plaket takdim etti.

Panele, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse, Yıldız Teknik Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, Ziylan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziylan ve İGİAD Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinçel katıldı.
Kaynak: AA