Çankaya Çin'e Uzandı

Uluslararası işbirliği ağlarını sürekli büyüten Çankaya Belediyesi son olarak Çin’in Pekin ili Dongcheng Belediyesi ile kardeş kent anlaşması imzaladı.

Türk - Çin Dostluk Derneği’nin işbirliği programı kapsamında yapılan ziyarette Dongcheng Halk Yönetimi Belediye Başkanı Li Xianzhong’un konuğu olan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Çankaya ve Dongcheng’i kardeş kent yapacak imzayı attı.

Taşdelen: “Bu süreç, belediyemizin uluslararası ilişkiler alanında çok yönlü ve kapsamlı vizyonunu ortaya koyuyor”

Türkiye ve Çin arasında giderek gelişen ticari ve kültürel ilişkiler, uluslararası alanda önemli işbirliği anlaşmalarına imza atan Çankaya Belediyesi’ne yeni bir kardeş kent kazandırdı. Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Çin’e yapılan ziyaretin ilk gününde Dongcheng Halk Yönetimi Belediye Başkanı Li Xianzhong’un konuğu oldu. Li Xianzhong, iki şehir arasında kardeş kent ilişkisi kurmak üzere Başkan Alper Taşdelen’i Mart ayı başında özel olarak Çin’e davet etmişti.Toplam 10 gün sürecek temasların ilk gününde Dongcheng Halk Yönetimi Belediye Başkanı Li Xianzhong’un konuğu olan Taşdelen, somut işbirliğinin ilk adımı olarak kardeş şehir anlaşmasını imzaladı.

“ÇANKAYA’NIN VİZYONU AÇISINDAN ÖNEMLİ”

İki ülke arasında işbirliği imkânı yaratacak bir heyetin parçası olmanın önemini vurgulayan Başkan Taşdelen, “Bu süreç, belediyemizin uluslararası ilişkiler alanında çok yönlü ve kapsamlı vizyonunu ortaya koyuyor. Son dönemde, AB üyesi ülkelerle kurduğumuz proje temelli ilişkilerin yanı sıra ABD New York Brooklyn Belediyesi ile oluşturulan işbirliği köprüsü ve yine İran’ın Tahran kenti ile kurulan dostluk ve kardeşlik temalı çalışma sürecimiz de Çankaya’nın yeni nesil belediyecilik programının bir parçasıdır. Biz Çankaya Belediyesi olarak işbirliğine, başarılı deneyimlerin paylaşılmasına ve kapasite geliştirilmesine değer veriyoruz” dedi.

Taşdelen, görüşmelerin devamında, Haziran ayı içinde teknik heyetler düzeyinde çalışmalar yapılacağını ve kültür, sanat, sosyal projeler ile kentsel alt yapı alanları dâhil olmak üzere işbirliği imkânlarının masaya yatırılacağını vurguladı.

DONGCHENG HAKKINDA

Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’ in merkez ilçelerinden olan Dongcheng, ulusal kültür kurumlarının kümelendiği, geleneksel Çin kültürünün önemli bir turizm merkezi ve Çin genelinde tanınmış bir ticaret merkezidir. Dongcheng’ de yer alan Yasak Kent ile de bölge eski İmparatorluk Çin’in tarihi merkezidir. 41 bin 84 km karelik toplam alana sahip bölgenin nüfusu, 2010 verilerine göre 920 bin. 17 alt bölgesi ve 187 komünü bulunan Dongcheng, başkent Pekin’in merkezi olması; siyasete, ticari faaliyetlere ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapması açısından Çankaya ile benzer özellikleri paylaşıyor.
Kaynak: İHA