Mahalleli Muhtarıyla 'Muhitte' Buluştu

Sosyal medya platformu 'muhit.co', yaşadıkları bölgeye ilişkin sorunlarını, taleplerini ve önerilerini aktaran vatandaşlarla, bunlara çözüm üretecek muhtarları bir araya getiriyor Sitenin kurucularından Tolgay: 'Sosyal medyadaki tek taraflı iletişimin bir adım ötesine geçerek, vatandaşlar ve karar alıcı yerel yönetimler arasındaki fikir alışverişini güçlendirecek bir platform oluşturmak istedik. Kullanıcılar, kamusal alanların kullanımı, trafik, geri dönüşüm, sosyal ve kültürel etkinlikler, tarihi yapıların ve değerlerin korunması gibi pek çok kentsel sorunu aktararak ve çözüm önerisinde bulunabiliyor' 'Şu anda en çok destek alan fikirlerden birkaçı Sıraselviler Caddesi'nin yaya odaklı bir biçimde düzenlenmesi ve araçlar tarafından kaldırım işgalinin önlenmesi, Beşiktaş sahili boyunca bisiklet yolu yapılması, Karaköy Meydanı'nın daha yaya dostu bir kesişim olarak düzenlenmesi yönünde'

TUNCAY KAYAOĞLU - Sosyal medya platformu 'muhit.co' sayesinde muhtarlarla mahalleli sanal alemde bir araya gelerek, bölgelerini etkileyen sorunlara çözüm arıyor.

İnternet sitesi 'muhit.co', kullanıcıların sorunlarını ve çözüm yöntemlerini duyurmasına imkan tanıyor. Siteye üye olunarak sorunlar ve beklentiler yazılırken, yerel yöneticiler de harekete geçerek sorunlara çözüm buluyor.

Sitenin kurucu üyelerinden Sera Tolgay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sitenin ilk adımının 2014'te Toplum Gönüllüleri Vakfının düzenlediği bir sosyal girişimcilik yarışmasıyla atıldığını belirterek, yarışmada dereceye girerek aldıkları hibe sayesinde geçen yıl mayısta platformu kurmaya başladıklarını söyledi.

Sosyal medyadaki tek taraflı iletişimin bir adım ötesine geçerek, vatandaşlar ve karar alıcı yerel yönetimler arasındaki fikir alışverişini güçlendirecek bir platform oluşturmak istediklerini anlatan Tolgay, projeyi sürekli geliştirdiklerini, pek çok kurum ve bireyden farklı konularda destek aldıklarını kaydetti.

Platform üyelerinin sitede, mahallelerini iyileştirme adına kamusal alanların kullanımı, trafik, geri dönüşüm, sosyal ve kültürel etkinlikler, tarihi yapıların ve değerlerin korunması gibi pek çok kentsel sorunu dile getirebildiğini ve çözüm önerisinde bulunabildiğini belirten Tolgay, platformun diğer kullanıcılar tarafından ortaya atılan fikirlerin desteklenmesine de imkan tanıdığını anlattı.

Tolgay, muhtarların da platform üyesi olmaları halinde destek gören konuları kullanıcılarla iletişim kurarak çözüme kavuşturabildiğini ya da belediyeye iletebildiğini aktardı.

Muhtarları platformun merkezine koymalarının nedenini 'Muhtarlar belediyelerin aldığı kararlarda mahalle temsilcileri olarak özel bir konuma sahipler ve belediye ile direkt iletişim içindeler. Bu yüzden mahalle sorunlarını çözmek konusunda tek başına davranan bir vatandaştan daha etkili oluyorlar.' sözleriyle açıklayan Tolgay, site üyesi olmayan muhtarlar için de belli aralıkları bu isteklerin raporlanacağını kaydetti.

Sera Tolgay, muhtarlar ve yetkililerden olumlu dönüş aldıklarını belirterek, Türkiye'nin pek çok farklı yerinden fikirlerini aktaran kullanıcıların önerileriyle siteyi geliştirdiklerine dikkati çekti.

- Teknoloji üniversitesinden ödül

Sera Tolgay, sanal platformda popüler olan konulara ilişkin bilgi de verdi.

Kullanıcıların kamusal alanlar, parklar, yayalar ve trafik başlıklarına daha çok ilgi gösterdiğini ifade eden Tolgay, 'Şu anda en çok destek alan fikirlerden birkaçı Beyoğlu'nda Sıraselviler Caddesi'nin yaya odaklı bir biçimde düzenlenmesi ve araçlar tarafından kaldırım işgalinin önlenmesi, Beşiktaş sahili boyunca bisiklet yolu yapılması, Karaköy Meydanı'nın daha yaya dostu bir kesişim olarak düzenlenmesi yönünde.' dedi.

Tolgay, ABD'deki Massachusetts Teknoloji Üniversitesince (MIT) düzenlenen bir yarışmada, finale kalan 46 takım arasından sıyrılan 'Muhit'in, 5 bin dolarlık ödülün sahiplerinden biri olduğunu aktardı. Yarışma sırasında sanal platformlarına ilginin arttığına da dikkati çeken Tolgay, 'Yarışmadan sonra dünyanın 3-4 değişik ülkesinden de aynı modeli uygulamak için teklifler aldık.' diye konuştu.

- 'İsmi beni etkiledi'

Kadıköy'deki Fenerbahçe Mahallesi'nin Muhtarı Serap Alp Bilir, projeye ilk dahil olan muhtarlardan. Bilir, projeyi baştan beri desteklediğini belirterek, programın isminin kendisini etkilediğini vurguladı.

Bilir, 'İnsanların yaşadıkları yerlere sahip çıkmaları, orayı benimsemeleri, yaşamalarını daha iyi bir ortamda gerçekleştirmeleri için ne yapmaları gerektiğine kafa yormaları bir büyük sinerji yaratıyor toplulukta.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA