CHP'nin Belediye Başkanları Toplantısı

Yerel Yönetimler Birimi tarafından düzenlenen toplantıda, belediyelerin faaliyet alanlarıyla ilgili çalışma grupları oluşturuldu Genel Başkan Yardımcısı Torun: 'Bizim bütün amacımız, bir ortak ses, bir ortak iddia, ortak akıl ortaya koymak ve 2019 seçimlerine o şekilde hazırlanmak'.

CHP'li belediyelerin ortak proje yürütmesi amacıyla çalışma grupları oluşturuldu.

Partinin, Yerel Yönetimler Birimi tarafından genel merkezde düzenlenen 'Belediye Başkanları Toplantısı' tamamlandı.

Açılışına Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı toplantıda, belediye faaliyet alanlarıyla ilgili çalışma grupları oluşturuldu.

Akademisyenlerin de katkı vereceği bu çalışmada, sosyal demokrat belediyelerin ortak projeleri birlikte yürütmeleri hedefleniyor.

Projeler arasında, kadından gence, kentsel dönüşümden kırsal kalkınmaya, ulaşımdan akıllı kentlere kadar çok sayıda proje yer alıyor.

Toplantıda ilk olarak projeler, belediye başkanlarına tanıtıldı.

Belediyelerin hangi gruplara katılmaya karar vermesinin ardından, eylem planlarının hazırlanması aşamasına geçildi.

Akademisyenlerden oluşan bilim kurulunun metne dökeceği planlar kapsamında, projelerin hızla hayata geçirileceği belirtildi.

Bu arada belediye başkanlarının 3 aylık periyotlarla bir araya gelerek çalışmalarını gözden geçirmesi de karara bağlandı. CHP'nin ortak çalışma gruplarıyla, aynı hizmetlerin farklı bölgelerde hayata geçirilmesi ve 2019 yerel seçimlerinde başarı oranlarını artırması hedefleniyor.

Öte yandan, gün boyu süren ve yöneticiliği Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un üstlendiği toplantıda, belediye başkanları çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantının kapanış konuşması ise Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından yapıldı.

- 'Ortak akıl oluşturuyoruz'

Toplantı sonrası alınan kararlara ilişkin bilgi veren Torun, amaçlarının belediyelere 'şunu yapın, bunu yapın' demek olmadığını söyledi.

Bir 'ortak akıl oluşturmayı' düşündüklerini aktaran Torun, 'Onların projelerini kategorize ederek, başarılı oldukları alanları diğer belediyelerimize örneklemek. Bunun dışında bizden katkı istenirse, her türlü teknik, bürokratik ve idari katkıları da tabii ki sunacağız. Bizim bütün amacımız, bir ortak ses, bir ortak iddia, ortak akıl ortaya koymak ve 2019 seçimlerine o şekilde hazırlanmak.' dedi.

Her belediyenin ulaşım, çevre, bilişim gibi farklı alanlarda uzmanlıkları bulunduğunu dile getiren Torun, oluşturulan gruplarla bu projelerin beldelere, ilçelere taşınacağını ve ortaya bir sinerji çıkarılacağını anlattı.

- Kurullar oluşturuldu

Toplantıda, danışma kurulunun yanı sıra teknik, mali, idari kurullar oluşturduklarının altını çizen Torun, ayrıca bir de etik kurul oluşturduklarını bildirdi.

Torun, şunları kaydetti:

'Bu etik kurulu, bütün bunlardan karma kurul olacak ve belediyelerimizde belli olumsuzlukları, belli işleyişi takip edecek. Belediyelerimizin faaliyet raporları, bütçeleri, denetimlerini de inceleyen genel merkezimizde bir ekip olacak. Bizim gördüğümüz eksiklikleri belediyelerimize bildireceğiz. Etik kurulda uzmanlar bulunacak, o konuya hakim akademisyen, emekli bürokrat gibi... Etik kurul bir durum tespiti yapacak. Tabii ortada bir suç varsa, yetkili kurullar devreye girer. Amacımız belediyelerimizi daha izlenebilir hale getirmek. Örneğin hakkında çok büyük bir şaibe var dile düşmüş, bu doğru mu değil mi? Bunun tespitini yapmak. Zaman zaman belediye başkanlarımız çok töhmet altında kalıyor. Bir kişinin menfaati yerine gelmeyince olay büyütülüyor, farklı yerlere çekiliyor. Bir algı ortaya koyuluyor, bunu da yok etmek için biz yerinde tespiti yapıp, belgeleri ortaya koyup bunu da kamuoyuyla paylaşarak, bunun doğru olmadığını varsa da gereğinin yapılmasını sağlamak.'

Torun, çalışmalarla ilgili 15 kişilik akademisyen grubu ile 5 kişilik daha önce belediye başkanlığı yapmış mevcut milletvekilinden destek aldıklarını belirtti.

Toplantıları 3 ayda bir düzenlemeyi kararlaştırdıklarını anlatan Seyit Torun, ayrıca bundan sonraki toplantıların farklı kentlerde yapılacağını kaydetti.
Kaynak: AA