Çerkes Sürgünü Tablolarda

Ressam Feriha Kankoç’un, Çerkes toplumunun Kafkasya’dan sürgün edilişini anlattığı Asaletin Ayak Sesleri ‘ŞI’ resim sergisi açıldı.

Çerkes Sürgünü Tablolarda
Sanatçının, Çerkeslerin Kafkasya’dan sürgün edilişinin 152. yıl dönümünde Atatürk Evi Sanat Galerisi’nde açılan ve 28 eserin yer aldığı resim sergisine Vali Yardımcısı Gökhan Azcan ve vatandaşlar katıldı.

Feriha Kankoç’un Çerkeslerin çektiği acıları at ve Çerkes kızı figürleriyle resmettiği sergi katılanlar tarafından beğenildi.

Sergi hakkında bilgi veren Kankoç, “Ben bir Çerkes kızıyım. Her sene 21 Mayısta sürgünün yıl dönümü dolayısıyla Çerkes derneklerinin ev sahipliğinde Türkiye’deki bütün Çerkes derneklerini dolaşarak resim sergisi açıyorum. Sergimin amacı büyük Çerkes sürgününde yaşanan acıları tablolarımda yansıtmaktır. Resmetiğim atlarda Çerkeslerin özgürlüğüne olan düşkünlüğünü ve Çerkes kızlarındaki asaleti yansıtmaya çalışıyorum ve ömrüm yettiği sürece bu misyonu sürdüreceğim. Her sene Çerkes dernekleri olarak sürgün ve soykırımı çeşitli etkinliklerle dile getirmeye çalışıyoruz. Ben de bunun bir parçası olarak bunu yerine getirmeye çalışıyorum. Bugün burada 28 tablo sergileniyor. Ankara’da yaşıyorum ama aslen Kayseriliyim. 10 yıl aradan sonra Kayseri’ye ikinci kez geldim. Çok ilgi gördüm. Tablolarımda bu acıyı ve sürgünün yansıtmak istediği her şeyi yansıttığını düşünüyorum.” diye konuştu.

Sergi 10 Mayıs Salı gününe kadar açık olacak.
Kaynak: İHA