'Suriyeli Çocuk Ve Gençlerin Güçlendirilmesi' Çalıştayı

GAP İdaresi Başkanı Karahocagil: 'UNICEF ile düzenlediğimiz bu çalıştay kapsamında Suriyeli çocuk ve gençlerin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyeceğimiz bir yol haritası çıkarmayı hedefliyoruz'.

GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Suriyeli çocuk ve gençlerin ihtiyaçlarına ilişkin bir yol haritası çıkarılacağını bildirdi.

GAP İdaresi ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından Şanlıurfa'da bir otelde 'Suriyeli Çocuk ve Gençlerin Güçlendirilmesi İçin Çalışma Alanlarının Belirlenmesi' konulu çalıştay düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan Karahocagil, bölgenin, Türkiye'de yaşayan Suriyeli nüfusun yaklaşık yarısına ev sahipliği yaptığını belirterek, bunun eğitim, sağlık gibi alanlar ile kentsel alt yapı, yerel iş gücü piyasası, belediye ve diğer kamu hizmetleri üzerinde baskı oluşturduğunu anlattı.

Türk vatandaşları ve Suriyelilerin bu hizmetlerden yeterli düzeyde faydalanması ve uyum içinde yaşayacakları bir ortam oluşturulması gerekliliğinin ortaya çıktığını ifade eden Karahocagil, şöyle konuştu:

'Buna kayıtsız kalamazdık. İdare olarak, bölge insanı ve Suriyeli misafirlerin uyum içinde yaşayabilecekleri ortamların oluşturulmasına, kamusal hizmetlere yeterli düzeyde erişimin sağlanmasına, yerel iş gücü piyasası üzerinde oluşan baskının azaltılmasına yönelik müdahale alanlarını belirleyip, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla projeler geliştirerek uygulamaya başladık. UNICEF ile düzenlediğimiz bu çalıştay kapsamında, katılım ve katkılarınızla, Suriyeli çocuk ve gençlerin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyeceğimiz bir yol haritası çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yol haritası yeni müdahale alanları, işbirliği olanakları, ortaklıklar ve finansal kaynaklara erişim konusunda hepimiz için bir fırsat. Ortaya çıkacak yol haritası ve uygulamaların izlenmesi, yönlendirilmesi için bir komite kuracağız ve sizlerle belirli aralıklarla bir araya geleceğiz.'

Konuşmanın ardından UNICEF ile GAP İdaresi arasında Suriyeli çocuk ve gençlerin güçlendirilmesi için işbirliği yapılmasını içeren protokol imzalandı.

Çalıştayda 'eğitim, gençlik ve sivil toplum' başlıkları altında Türk vatandaşları ile geçici koruma altındaki Suriyelilerin uyum içinde yaşayacakları bir ortam oluşturulmasına katkı sağlayarak, çocuk ve gençlerin bu yeni ortama uyum sürecini kolaylaştırmak ve çalışma alanlarının belirlenmesine iliş gibi konular ele alındı.

Çalıştaya, İl Müftüsü İhsan Açık ile Yardımcısı Mustafa Erdem, Akçakale Belediyesi Destek Hizmetleri Müdürü İbrahim Akkurt, UNICEF üyeleri ve Suriyeliler katıldı.
Kaynak: AA