Hırvatistan Milli Günü

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz:'(Hırvatistan ile) Balkanlar için aynı vizyonu paylaşıyoruz. Birlikte yapacağımız çok şey var. Balkanlar için ortak çabada bulunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye ile Hırvatistan'ın Balkanlar için aynı vizyonu paylaştığını ifade ederek, 'Birlikte yapacağımız çok şey var. Balkanlar için ortak çabada bulunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.' dedi.

Yılmaz, Rixos Otel'de düzenlenen Hırvatistan Milli Günü'nde yaptığı konuşmada, Hırvatistan'ın kurulduğu günden beri iki ülke arasında karşılıklı güvene dayalı bir ilişkinin ve bölgede barış, güvenlik ile istikrarı daha da arttırmaya yönelik ortak bir arzunun bulunduğunu ifade etti.

İki ülkenin NATO'da müttefik olduğunu dile getiren Yılmaz, ortak bir tarih ve kültür birlikteliğinin bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi:

'Ülkelerimiz arasında ticari ve ekonomik ilişkiler, her geçen gün artmaktadır. Her iki ülkenin potansiyeli, bu iş birliğini ve ticareti arttırmaya da müsaittir. Hırvatistan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine verdiği desteğe de özel teşekkür ediyoruz. Balkanlar için aynı vizyonu paylaşıyoruz. Birlikte yapacağımız çok şey var. Balkanlar için ortak çabada bulunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Balkan ülkelerinin Avrupa Atlantik kurumlarına entegre olmasında Hırvatistan'a özel bir sorumluluk düştüğüne inanıyoruz. Türkiye olarak eğitim ve bilim alanında da çok iyi bir ilişkimiz var. Bu ilişkiyi geliştirmek için de hazırız.'

Hırvatistan'ın 'Balkanların yükselen yıldızı' olduğu değerlendirmesinde bulunan Yılmaz, ülkenin çok daha büyük başarılara imza atacağına inancının tam olduğunu söyledi.

Yılmaz, konuşmasında Hırvatistan'ın Milli Günü'nü de kutladı.

Hırvatistan Cumhuriyeti Maslahatgüzarı Mario Zadro da Avrupa Birliğine katılmalarından bu yana 3 yıl geçtiğini belirterek, 'Bu geçen sürede, Avrupa Birliğine giden yolda dostumuz, Türkiye'yi de tanıtma payımız da oldu.' diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin Avrupa Birliği yolundaki sürece daha hızlı devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Zadro, Hırvatistan'ın Türkiye gibi dost ülkelerle ilişkilerini tüm alanlarda geliştirmeyi planladığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA