Aytaç Baran Davası'nda Gizli Tanık Dinlenecek

Diyarbakır’da İhya-Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran’ın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili davanın ikinci duruşması yapıldı. Dava eksikliklerin giderilmesi için 12 Temmuz’a ertelenirken, duruşma ile ilgili gizli tanığın Diyarbakır’da 20 Mayıs’ta talimatla ifadesinin alınacağı öğrenildi.

Aytaç Baran Davası'nda Gizli Tanık Dinlenecek
Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Aytaç Baran’ın babası Mehmet Baran ve avukatlar duruşma salonunda hazır bulundu. İlk celse tahliye olan sanık D.G. ise duruşmaya katılmadı.

Mahkeme heyeti, Baran cinayeti öncesi bir grup tarafından toplantı yapıldığı iddia edilen Eşit Özgür Yurttaş Derneği ve çevresi ile Aytaç Baran’ın katledildiği yerdeki görüntülere bilirkişi tespiti yapılmasına, 20 Mayıs’ta dinlenecek olan gizli tanığın talimatla ifadesinin alınmasına karar vererek, duruşmayı 12 Temmuz’a erteledi.

Baran ailesinin avukatı Abdulgani Orhan, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Aytaç Baran’ın öldürülmesi ile ilgili iki kişi yargılanıyordu. Bunlardan birisi polis ile girdiği çatışmada öldürüldü. Diğer sanık ise ilk celsede mahkeme tarafından tahliye edilmişti. İlk celsede bizim taleplerimiz reddedilmişti. İkinci celsede taleplerimi yineledik. Karşı taraftan duruşmaya katılan kimse olmadı. Olay anından bir kaç dakika öncesinde derneğin oradaki görüntü ve Aytaç Baran’ın katledildiği yerdeki iki ayrı görüntü var. Bu görüntülerde toplamda 3 kişi gözüküyor. Bu görüntülerin bilirkişi ile tespiti ve dosyaya sanık olarak katılmalarını talep ettik. Mahkeme bu duruşmada bu talebimizi kabul etti. Aytaç Baran’ın öldürüldükten sonraki açılan soruşturma kapatılmış. Her ne kadar iddianame buraya hazırlanıp gönderilse de soruşturma ikiye ayrılarak bir kısım şahıslar üzerinde soruşturmanın devam ettiğini öğrendik, mahkemeye sunduk" şeklinde konuştu.

Gizli tanığın Diyarbakır’da 20 Mayıs’ta gerekli güvenlik önlemleri alınarak talimatla dinleneceğini belirten Orhan, "Gizli tanığın mahkemede bizzat dinlenilmesini, bizim ve karşı tarafın soru sorma hakkını ortadan kaldırılmamasını talep ettik. Mahkeme kabul etmedi ama yazılı olarak soruları mahkemeye bildireceğiz" dedi.

Kaynak: İHA