Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşması

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (SKB) Balıkesir Buluşması, sona erdi.



Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Karesi Belediyesinin ev sahipliğinde kentteki bir otelde gerçekleştirilen Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşması ikinci ve üçüncü oturumların ardından sona erdi.

İlk olarak Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Devrim Erbil, 'Spor Yaralanmalarına Kentsel Bakış Açısı' konusunda açıklamalarda bulunarak, sağlıklı yaşam için spor yapmak gerektiğini ancak sağlıklı yaşamın en başta insanın kendisinden başladığını ifade etti.

Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Akçakoyun, 'Fiziksel Aktivite Yaklaşımları', Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği Başkanı Erhan Ayçetin, 'Düzenli Egzersizin Organizmaya Etkisi', 'Ayakta Kal, Hayatta Kal', ENVERCEVKO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ulusal MoveWeek Koordinatörü Adnan Çangir, 'NowWeMove - Şimdi Haraket Zamanı' başlıklarıyla sunumlar gerçekleştirdi.

Son oturumda ise 'Yerel Yönetimlerin Uygulama Örnekleri' sunumunu SKB Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal Altınbaş yaptı.

Ardından Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, yerel yönetimin ve insanlara dokunmanın, empati kurup çözüm üreterek doğruları bulup uygulama yapmanın çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

'Sağlığı Geliştiren Şehir Karesi' konulu sunumu gerçekleştiren Yılmaz, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Balıkesir Buluşmasına ev sahipliği yapmaktan son derece mutluluk duyduklarını belirterek, katılımcıları Balıkesir'e tekrar beklediklerini ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan da 'Sağlıklı Bir Kentin İnşasında Yerel Yönetimlerin Sportif Faaliyetlere Verdiği Destek; Balıkesir Örneği' başlıklı sunumunda Balıkesir’in yılın yaklaşık 4 ayında nüfusun üç dört katına hizmet vermeye çalıştığını belirtti.

Balıkesir'in normal yıllık nüfusu 1 milyon 186 bin olduğunu ancak yazın nüfusun 3,5 milyona çıktığını belirten Yenidoğan, şunları kaydetti:

'Yılın 12 ayı bizimle birlikte yaşayan kesim ve 3-4 ay burada olan ve nüfusu üç katına çıkaran bir kesim var. Bu durum Balıkesir’in bütün hizmetlerini planlarken bizim önümüze doğal bir engel olarak çıkmış oluyor. Kocaeli Belediyesi kişi başına vergi gelirinden 750-760 lira gibi bir katkı alırken Balıkesir ise 314-315 lira gelir alıyor ama bu parayla da yılın üç buçuk ayı nüfusun üç buçuk katına çıktığı dönemde bu rakamla hizmet vermeye çalışıyoruz. Sportif ve aktif yaşam anlamında da hizmet vermeye çalışıyoruz.'

Oturumun diğer konuşmacıları; Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Prof. Gülten Sönmez Seber, 'Yaşam Boyu Gelişim: Yaşlılık ve Yaşam Kalitesi”, Bursa Büyükşehir Belediyespor Kulübü Okul Spor Etkinlikleri Koordinatörü Adem Yakıncı, 'Bursa Büyükşehir Okul Spor Etkinleri', Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sağlık İşleri Şube Müdürü Yılmaz Oktay 'Obeziteyle Mücadelede Hareketli ve Sağlıklı Yaşam Projesi' sunumlarını gerçekleştirdi.

Türkiye Sağlıklı Kentler Balıkesir Buluşması katılımcılara sertifika verilmesi ile sona erdi.

Otelden ayrılan misafirler daha sonra Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi Çay Deresi Rekreasyon Alanı içerisinde yer alan Balıkesir Çocuk Köyü’ne götürüldü. Buradaki inceleme ve ikramın ardından ise Karesi Spor Tesisi ve Spor Aktiviteleri ziyareti gerçekleştirildi.

Kaynak: AA