Fas'ta Üniversitedeki Şiddete Protesto

Fas'ta Meknes Bilim Fakültesinde, bir kızın orta yerde zorla saçının tıraş edilmesi olayının ardından protesto gösterisi düzenlendi.

Fas'ta Meknes Bilim Fakültesinde, geçen hafta salı günü 18 yaşından küçük Şeyma isimli bir çalışanın diğer öğrencilerin önünde zorla saçının tıraş edilmesi olayı üzerine bir grup, üniversitelerdeki şiddeti protesto etti.

Marksist solcu radikal bir grup tarafından gerçekleştirildiği belirtilen olay nedeniyle bir grup protestocu, başkent Rabat'taki parlamento binası önünde toplandı.

Üniversite çalışanları ve öğrencilerine Marksist solcu gruplar tarafından uygulanan şiddeti kınayan sloganlar atan eylemciler, bazı insan hakları kurumlarının bu olay karşısında sessiz kalmasına tepki gösterdi.

Gösteriye katılanlardan Abdussamed Binibad, Fas üniversitelerine kadar giren şiddetin sonlandırılması gerektiğini söyledi. Binibad, yönetimden üniversite öğrencilerini ve çalışanlarını korumasını istedi.

Ulusal Güvenlik Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Meknes Bilim Fakültesinin kantininde çalışan ve soyadı açıklanmayan Şeyma isimli bir kızın elleri ve gözlerinin bağlanıp saçlarının zorla tıraş edildiği bildirilmişti. Açıklamada, bazı şüphelilerin yakalandığı ve soruşturmanın devam ettiği kaydedilmişti.

Yerel basın ve sosyal medyada ise olay öncesinde fakültenin ortasında 'halk mahkemesi' adı verilen bir yargılama sistemi kurulduğu ve Şeyma isimli kızın Amazik öğrenci grubu yararına çalışmakla suçlandığına dair iddialar yer almıştı.
Kaynak: AA