TRAKYAKA, 'Bölgesel Girişimci Koçluğu' İle Örnek Oldu

Trakya'da, başarılı rol model girişimcilerin yetiştirilmesi amacıyla TRAKYAKA'nın liderliğinde başlatılan 'Yeni İşim Girişim Programı', birçok kalkınma ajansına ve üniversiteYe örnek oldu TRAKYAKA Genel Sekreteri Şahin: ''Yeni İşim Girişim Programı' ile Türkiye'de ve dünyada ilk defa kullanılan bölgesel girişimcilik modelini geliştiriyoruz. Bu model Türkiye'de hem diğer kalkınma ajanslarıyla hem de üniversiteler bu anlamda bu modelin geliştirilmesi ve kendi bölgelerinde uygulanması için bizden danışmanlık alıyorlar'

YAVUZ KARADUMAN - Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) liderliğinde gerçekleştirilen ve bölgede başarılı rol model girişimcilerin yetiştirilmesi ve bölge insanlarının girişimciliği bir kariyer yolu olarak seçmelerinin önünün açılmasının hedeflendiği 'Yeni İşim Girişim Programı', birçok kalkınma ajansına ve üniversiteye örnek oldu.

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TRAKYAKA ve Türk Ekonomi Bankası'nın (TEB) Mali ve Mentorluk Desteği ile Trakya'daki girişimcilik ekosisteminin hareket geçmesinin sağlanması amacıyla başlatılan programın sonuna yaklaştıklarını söyledi.

Programın, Trakya Bölgesi'nde girişimciliğin nitelik ve niceliğinin artırılması için geliştirildiğini belirten Şahin, 'Program süresince bölgede çok sayıda eğitim, seminer, konferans ve panel düzenlenerek, kamu, sivil toplum kuruluşu, özel sektör işbirliğiyle bölgede inovatif, Ar-Ge, teknolojik, dijital, internet, sosyal ve kurum içi girişimcilik kavramlarının yaygınlaşması ve geliştirilmesi hedeflendi. Paydaşlarımızla ortak hareket ederek hayata geçireceğimiz bu program, bölgesel güç birliğinin çok önemli bir ürünü olacak.' dedi.

Program kapsamında, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'dan üniversite öğrencisi, akademisyen ve mühendislerden oluşan 30 kişiye TEB ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte 8 aylık bir eğitim verildiğini anlatan Şahin, şöyle konuştu:

'Mayıs ayında, eğitime katılan arkadaşların fikirlerini ve projelerini anlatabileceği 'Demo Day' dediğimiz bir etkinlik düzenleyeceğiz Namık Kemal Üniversitesinde (NKÜ). Bu etkinlikte eğitime katılanlar hem melek yatırımcılarla buluşabilecek hem de Trakya bölgesinde program ile ilgili farkındalık oluşturulabilecek. Bu etkinlikte, bir jüri olacak ve bu jüri ile beraber 3 gencimizi, arkadaşımızı, girişimcimizi başarılı bulduğumuz takdirde 3 ilden birer temsilci olarak TEB ile beraber Kalkınma Ajansı olarak ABD'nin Kalifonya eyaletindeki 'Slikon Vadisine' götürüp 3 başarılı gencimizi oradaki girişimcilerle buluşturarak hem staj yapma imkanı hem de oradaki imkanları görme, yeni fırsatları görme imkanı olacak ve daha sonrasında Türkiye'ye geldiğinde de kendi fikirlerini uygulama imkanı bulacak.'

Şahin, program kapsamında başarılı bulunan ve gelecek vadeden yenilikçi projelere finansman sağlanacağını ifade ederek, 'Biz bu 30 gencimize eğitimleri verirken aynı zamanda, 'Benim projelerim var. Bir iş yapmak istiyorum ama param yok. finansman bulamıyorum' noktasından hareketle biz kalkınma ajansı olarak bu arkadaşların proje finansmanı noktasında da bir melek yatırımcı gibi finansman sağlayacağız. Şu an yaklaşık 7-8 arkadaşımız bize başvuruda bulundular. Bunların bir kısmını da KOSGEB'e götürerek yeni iş kuma imkanı sağlayacağız. Bu 30 arkadaşımızdan 10 tanesi, büyük bir kısmını Kalkınma Ajansı vesilesiyle eş finansmanı da Türkiye Ekonomi Bankasından bularak projelerini hayata geçirme imkanı bulacaklar.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Türkiye'de daha önce uygulanmayan bir model'

Programın Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'daki üniversiteler, TSO'lar, borsalar ve OSB'ler ile bir bütünlük içerisinde yürütüldüğünü anlatan Şahin, 'Bu aslında Türkiye'de, belki de dünyada uygulanmayan bir model. Biz bu modeli daha da geliştirerek yine merkezi bir kuluçka merkezi kurarak Trakya bölgesinde bölgesel girişimcilik merkezi kurmayı düşünüyoruz. TRAKYAKA olarak 3 ilde de bulunduğumuzdan dolayı tüm Trakyayı temsilen bir girişimcilik modeli bulunması, girişimcilerimizin il bazında ya da kurum bazında değil de bölgesel çapta değerlendirilmesi ve bu arkadaşların girişimcilerimizin yine yapacak oldukları yatırımları Trakya bölgesinde değerlendirmesini düşünüyoruz.' diye konuştu.

TRAKYAKA olarak, başlattıkları 'Yeni İşim Girişim Programı'nın bir buçuk yıldır devam ettiğini ve bu modellemenin yüzde 60 seviyesinde tamamlandığını aktaran Şahin, sözlerini şöyle tamamladı:

''Yeni İşim Girişim Programı' inşallah önümüzdeki aylarda vermiş olduğumuz hibe destekleriyle, projelerin hayata geçmesiyle, işlerin kurulmasıyla yüzde 90 seviyesine gelmiş olacak. 3 Mayısta bunu zaten 'Demo Day' olarak yapacağız. 'Yeni İşim Girişim Programı' ile Türkiye'de ve dünyada ilk defa kullanılan bölgesel girişimcilik modelini geliştiriyoruz. Bu model Türkiye'de hem diğer kalkınma ajanslarıyla hem de üniversiteler bu anlamda bu modelin geliştirilmesi ve kendi bölgelerinde uygulanması için bizden danışmanlık alıyorlar.

Türkiye'nin birçok yerinde, özellikle kalkınma ajansları ve üniversiteler bize gelerek 'nasıl böyle bir ekosistemi veya bölgesel girişimcilik sistemini oluşturdunuz' diyerek uygulama noktasında 'gelin bize anlatın, biz de bu işi yapmak istiyoruz' diye başvurular ve istekler var. Konya'da, Gaziantep'te, Diyarbakır'da, Karadeniz'in bazı bölgelerinde gidip bu sistemi anlatmaya çalışıyoruz. Amacımız bunu akademik olarak da üniversite ile beraber çalışarak bunu bir tez haline getirerek daha sonra bunu bilimsel yayınlarla destekleyerek, dünya literatürüne veya Türkiye'deki literatüre böyle bir akademik camiada da bunun modellerini oluşturarak sistem oluşturmayı düşünüyoruz.'
Kaynak: AA