TBMM Genel Kurulu

AK Parti Grup Başkanvekili İnceöz: 'O bölgede biz Kürt, Türk, 78 milyonun hukukunu korumak anlamında meşru bir müdafaa gerçekleştirmekteyiz' HDP Grup Başkanvekili Demirel: 'Gerçekler acıdır. Biz bu kürsüden her gün gerçekleri dile getireceğiz'

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı.

Başkanvekili Hamzaçebi, dün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlandığını anımsatarak, '1 Mayıs başta işçiler, emekçiler olmak üzere alınteriyle kazananların birlik, mücadele ve dayanışma günü, daha adil, daha yaşanılabilir bir dünya özleminin haykırıldığı gündür.' ifadesini kullandı.

Hamzaçebi, 'Ülkemizde son dönemde başta Soma faciası olmak üzere iş kazalarının bize yeniden hatırlattığı iş sağlığı ve güvenliği sorunları, taşeronlaşma, sigortasız işçi çalıştırma gibi sorunlar, herkesin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu bir Türkiye'de sosyal hukuk devleti olma ilkesinden hareketle çözmemiz gereken başlıca sorunlardır. Bu sorunların süratle çözüldüğü, emek dünyasının temel taleplerinin karşılandığı bir Türkiye, hepimizin ortak özlemidir. Bu duygu ve düşüncelerle, bütün amacı üretmek, daha çok üreterek ülkeyi yüceltmek olan tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutlarım.' diye konuştu.

Gaziantep ve Nusaybin'deki terör saldırılarını anımsatan Hamzaçebi, 'Hemen her gün yeni bir şehit haberiyle içimizin yandığı bu süreçte terörü bir kez daha lanetliyor, şehit olan polislerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı diliyorum.' dedi.

Genel Kurulda gündem dışı söz alan AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, '2 Mayıs Adı Konmamış Darbe' konulu konuşmasında, 2 Mayıs 1999'da, Genel Kurulda, İstanbul Milletvekili Merve Kavakcı'nın bir siyasi lince maruz kaldığını söyledi.

Sonrasında Kavakcı'nın vatandaşlıktan çıkarıldığını ve medya tarafından da hakkında yalan haberler yapıldığını ifade eden Ravza Kavakcı Kan, '2 Mayıs 1999'dan bugüne çok şey değişti, şartlar değişti, saflar değişti, demokratikleşme alanında çok büyük adımlar atıldı. Türkiye'de ancak 7 Haziran seçimlerinden sonra 23 Haziran 2015'te başörtülü milletvekilleri de başörtülü olmayan ve erkek milletvekilleriyle beraber hizmet hakkı edinebildiler. Allah bu çağ dışı yasağın kalkmasında emeği olan herkesten başta Sayın Cumhurbaşkanı'mız, Başbakan'ımız ve diğer partilerden, herkesten razı olsun.' diye konuştu.

Kavakcı, kimsenin böyle haksızlıklar yaşamamasını ve ayrımcılığın tamamen kalkmasını diledi.

CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü konusunda yaptığı konuşmada, emek sömürüsünün ve işçilerin bedel ödemeye devam ettiğini savunarak, '1 Mayıs 1977'de ödenen, en büyük bedellerden biridir. Onların anısını yaşatmak hepimizin görevidir. Taksim 1 Mayıs alanıdır ve öyle de kalacaktır.' dedi.

Sendikaların ise ayrışmak yerine birleşmesi gerektiğini vurgulayan Akkaya, sadece 1 Mayıs'ı bayram ilan etmenin ise yeterli olmadığını ifade etti.

- Terörle mücadele

HDP Muş Milletveki Burcu Çelik Özkan, sokağa çıkma yasakları konusunda yaptığı konuşmada, bu yasakların ilan edildiği bölgelerdeki 2 milyon civarındaki insanın olumsuz etkilendiğini savundu.

Özkan, 'Tankla, topla çözmek istediğiniz sorunlar, ülkeyi çözümsüzlüğe ve halkı felakete götürmektedir. Bu kadar ciddi sorunlara yol açan sokağa çıkma yasaklarıyla murat ettiğiniz çözüm hakikaten bu mudur?' ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, 'Bizim o bölgede Kürt kardeşlerimizle aramıza siz giremezsiniz, terör örgütünün sözcüleri giremez, terör örgütünün diliyle konuşanlar giremez. Bunun böyle bilinmesi gerekiyor.' dedi.

Terörle mücadelenin durup dururken verilmeye başlanmadığını belirten İnceöz, 'O bölgede biz Kürt, Türk, 78 milyonun hukukunu korumak anlamında meşru bir müdafaa gerçekleştirmekteyiz. Bu meşru müdafaa da ülkemizin birliğine, beraberliğine karşı teröristlere karşı gerçekleştirilmektedir. Bir daha bu kürsüden, milletin kürsüsünden gerçekleri anlatın ve gerçekleri duymaktan da rahatsız olmayın lütfen.' değerlendirmesinde bulundu.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, 'Gerçekler acıdır. Biz bu kürsüden her gün gerçekleri dile getireceğiz. Söylediğimiz her gerçek size acı gelebilir. Ama bunlar gerçektir.' ifadesini kullanarak, yaşananların hesabının verilmesi gerektiğini söyledi. Demirel, AK Parti iktidarının, 'Kürt halkına soykırım uyguladığını' iddia etti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, dün şehit olan güvenlik görevlilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar dileyerek saldırıları kınadı.

-' Çok yanlış, haksız ceza'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, geçtiğimiz hafta Meclis'e yakışmayan hadiseler yaşandığını belirterek, 'Son 24 saat içinde 7 şehit, 68 yaralı var bu ülkede. Bununla birlikte TBMM Yerleşkesi'nde ambulanslarla yaralı milletvekillerinin hastaneye taşınma görüntüleri, sadece Türkiye'deki terörize olmuş ortamı daha çok teşvik etmekten başka bir işe yaramaz.' diye konuştu.

Geçtiğimiz hafta CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan'a, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a yönelik sözleri nedeniyle Meclis'ten geçici olarak üç birleşim çıkarma cezası verildiğini anımsatan Altay, 'Çok yanlış, haksız ve sayısal çoğunluğa dayalı bir cezadır. Bu cezayı da protesto etmek için tekrar ediyorum ki TBMM Başkanı, IŞİD kafalıdır.' ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, devletin, terör örgütüne karşı meşru bir mücadelede bulunduğunu vurgulayarak, bunu yaparken de terör örgütü ile halkı ayırmaya özen gösterdiğini belirtti.
Kaynak: AA