Gaü İletişim Fakültesi Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nün Önemine Değindi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ümmü Altan Bayraktar, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bayraktar, “Basın özgürlüğünü ayrı bir özgürlük olarak değil, düşünce özgürlüğü içinde düşünmek daha gerçekçi olur. İfade özgürlüğü ihlali, demokrasi üzerinde üşütücü etki oluşturur” diye konuştu.

Gaü İletişim Fakültesi Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nün Önemine Değindi
3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde dünyanın dört bir yanında kutlamalar ve toplantılar düzenlenmekte olduğunu ifade eden Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ümmü Altan Bayraktar, ‘’Birleşmiş Milletler (BM), 20 Aralık 1993’te özgür ve bağımsız bir basın için 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kabul etti. Biz de bu nedenle GAÜ öğrencilerinin bugün ile ilgili düşüncelerini öğrenmek adına İletişim Fakültesi öğrencileri ile birlikte oluşturduğumuz tartışma ortamını kampüse taşıdık’’ dedi.

Bayraktar açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: ‘’Basın, demokrasiyi yaşatmanın ve geliştirmenin en önemli araçlarından birisi ve bu rolünü yerine getirebilmesi için halk adına siyasal otoriteleri denetleyecek, kamunun gözcüsü rolünü üstlenecek, toplumdaki farklı sesleri çoğulculuğu yansıtacak biçimde bir siyasal arena işlevi görmesi gerekliliğine vurgu yaparken; basının, demokratik bir toplumdaki işlevini yerine getirebilmesi, dolayısıyla demokrasinin işleyip gelişebilmesi için özgür bir ortamda çalışması gerekir. İfade özgürlüğünün ihlali demokrasinin sağlığı üzerinde üşütücü bir etki yapar. Ancak veriler basın özgürlüğünü kısıtlayan gelişmelerin birçok coğrafyada devam ettiğini gösteriyor.’’

Bayraktar ayrıca, basın özgürlüğünün yalnızca gazeteciler için özgürlük değil, herkesin demokratik bir toplumda yaşamasının en önemli garantisi olduğunu belirtirken, 10 Aralık 1948 tarihli İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nin 18. ve 19. maddelerinde; haberleri fikirleri aramak, almak, yaymak ifadeleriyle haber alma hakkını resmen tanımış olduğunu, basın özgürlüğünün ayrı bir özgürlük olarak değil, bu özgürlüğü düşünce özgürlüğü içinde düşünmenin daha gerçekçi olacağını belirtti.

Etkinlik çerçevesinde ayrıca Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ‘Basın Özgürlüğü’ konulu röportajlar gerçekleştirdi. GAÜ akademisyenleri ve öğrencileri ise Dünya Basın Özgürlüğü Günü ile ilgili İletişim Fakültesi öğrencilerine açıklamalarda bulundu.
Kaynak: İHA