Tayvan Siyasetinde Yeni Dönem

Tayvan'da yarın yapılacak iktidar değişimi için yeni başkan Tsai Ingwen'ın yemin törenini 59 ülkeden temsilciler izleyecek.

Tayvan'da yeni başkanın görevi devralması nedeniyle yarın düzenlenecek yemin törenine 59 ülkeden yaklaşık 700 davetli katılacak.

Başkent Taipei'de düzenlenecek tören ile, ocak ayında yapılan genel seçimlerden zaferle ayrılan Demokratik İlerleyiş Partisi (DPP) lideri Tsai Ing-wen, görevini resmen devralacak.

Tayvan'ın diplomatik ilişkisi olan 22 ülkeden de temsilcilerin katılacağı tören ile eski Kuomin Tang (KMT) lideri Ma Ing-jeou, başkanlık görevini Tsai'a devredecek. AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Faruk Tokat da törene davetli olarak katılacak.

Tayvan Yasama Meclisi Başkanı Su Jia-chyuan, bugün basın heyetine yaptığı açıklamada, Tayvan siyasetinin yeni bir döneme gireceğine vurgu yaparak 'demokrasi ve özgürlüklerin artırılacağının' altını çizdi.

Yeni iktidar döneminde daha şeffaf bir yapı kazandırmaya çalışacaklarının altını çizen Su, halka daha iyi hizmet edebilmek adına iş başına geldiklerine işaret etti.

2008'den bu yana iktidarda olan milliyetçi Kuomin Tang (KMT) Pekin ile yakınlaşarak Tayvan ekonomisini bu ülkeye bağımlı hale getirdiği gerekçesiyle eleştiriliyordu.

Tsai Ing-wen, 16 Ocak'ta yapılan genel seçimlerde oyların yarıdan fazlasını alarak başkan seçilmiş, partisi DPP ise parlamentoda tek başına iktidar olacak sandalye sayısına ulaşmıştı. Tayvan'da KMT lideri Ma Ing-jeou, 2008 yılından bu yana başkanlık görevini yürütüyordu. Bölgedeki anayasa gereği dört yılda bir yıl yapılan genel seçimlerde bir lider en fazla iki dönem başkanlık yapabiliyor.

Çin ana kesiminde 1949'da Mao Zıdong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve Çiang Kay-şek liderliğindeki KMT taraftarları arasındaki iç savaşta, Çiang ve destekçilerinin Tayvan'a kaçmasıyla tarafların ilişkisi kesilmişti.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Tayvan lideri Ma Ying-jeou'nun 7 Kasım 2015'te Singapur'daki görüşmesi, 66 yıl sonra bu düzeydeki ilk temas olarak tarihe geçmişti.
Kaynak: AA