Fındıkta Küllenme Hastalığı

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar, fındıkta küllenme hastalığıyla mücadele için zirai ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi.

Kibar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda külleme hastalığının fındıklık bahçelerinde yeniden görülmeye başlandığını belirtti.

Mantar hastalığı olan küllemenin son yıllarda Ordu ve yöresinde etkili olan mevsimsel dengesizlik nedeniyle ortaya çıktığını ifade eden Kibar, bu hastalığın çiftçiler tarafından ciddiye alınması gerektiğine dikkat çekti.

Hastalığın bahçelerde ciddi zararlara neden olduğunu hatırlatan Kibar, şunları kaydetti:

'Geçtiğimiz yıllarda zaman zaman bu hastalık bahçelerde görülüyordu. Fakat fındık için fazla bir tehdit oluşturmuyordu. Ama son üç yıldır hastalık mevsimsel dengesizlikler nedeniyle her yıl tekrar eder hale geldi. Özellikle geçen yıl bahçelerde çok ciddi sorunlara neden oldu. Bu yıl bahçelerde yaptığımız incelemelerde hastalığın yeniden ortaya çıkmaya başladığını gözlemledik.'

Kibar, hastalığa karşı zirai mücadelenin yanı sıra kültürel mücadelenin de önemli olduğunu vurgulayarak, fındık ocaklarının güneş alır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Ocaklardaki dal sayılarının azaltılması gerektiğini dile getiren Kibar, 'Ocak araları çok dar tutulmamalı ki bitki daha fazla güneşten faydalanabilsin. Yine hastalık görüldüyse bir yıl öncesinde dökülen yapraklar mutlaka bahçeden uzaklaştırılmalı. Bu çalışma hastalığın gelecek seneye aktarılmasını önleyecektir.' dedi.

Kaynak: AA