Van'da Engelliler İçin Uçurtma Şenliği
16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Uçurtma Şenliği’nde engelliler, uçurma uçurmanın keyfini doyasıya yaşadı.

"Etkinliklerin en güzel yönü, engelli vatandaşlarımızın dışarıya çıkıp bu etkinliklerden yararlanmasının yanında, onlara çok fedakar bir şekilde hizmet veren değerli ailelerinin de şefkat dokunuşlarını hissetmeleridir" diyen Koç, engellilerin dışlanmaması gerektiğini vurguladı. Amaçlarının bu tür etkinliklerle engelli ailelerin toplum temelli hizmet almalarını sağlamak olduğunu ifade eden Koç, “Hem engellilerimizin hem de ailelerinin morallerini, motivasyonlarını yükseltmek, devletin onlara şefkat elini uzatmak ve onların yalnız başına olmadıklarını devamlı hissettirmek istiyoruz. Hizmetlerimizin temel amacı, engellileri ve aileleri ötelenmişlik duygusundan çıkarıp, onları toplum temelli bir hizmet anlayışıyla buluşturmaktır. Bazı engelli vatandaşlarımız, durumlarından dolayı çok fazla sosyal hakka sahip değilmiş gibi bir anlayışa yöneliyorlar. Bu çerçevede sürekli etkinlikler düzenlemek için de proje hazırladık. Van’ın engelli vatandaşlarımız için daha duyarlı bir hale gelmesini temenni ediyorum. Aslında ötelenecek, damgalanacak hiç kimse yoktur. Engellilik gönülde, zihinde olan bir şeydir. Devletimizin şefkat elini engelliler ve ailelerine uzatmak ve toplumumuzun engellilik konusundaki bilincini geliştirmeyi amaçladık” dedi.
Ahmet Duran isimli engelli ise, toplumda dezavantajlı grubu temsil ettiklerini belirterek, engellilerin birçok sorunu olduğunu söyledi.
Duran, “Engelli dediğimizde aklımıza evde sorun, işte sorun, sokakta sorun, nerden bakarsan bakın her yer sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunu oluşturan engellinin kendisi değil, topumun bıraktığı engellerdir. Toplum olarak engellinin ellerinden tutarsak, bunları daha iyi tanıyabilirsek, aşılmayacak hiçbir engel yoktur. En büyük engel, zihinde başlıyor. Zihindeki engeli aşamadığımız, birbirimize insanca davranmadığımız sürece hiçbir şeyin anlamı yoktur. İnsana insan olarak bakabildiğimiz sürece aşılmayacak hiçbir engelin olmadığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler Ortaokulu öğrencisi Helin Özgüler ise, uçurtma uçurtmanın çok güzel olduğunu belirterek, bu etkinliklerin sürekli düzenlenmesini istediklerini söyledi.
Yaklaşık 300 engellinin katıldığı etkinlikte özellikle engelli aileleri, uçurtma uçurmak için büyük çaba gösterdiler. Kimi engelli annesinden, kimi babasından yardım isterken kimi de polisin yardımıyla uçurtmalarını uçurmaya çalıştı.
Program, ailelerin piknik yapmaları ile sona erdi.
