Erzurum'da 'Güneşe' Yatırım Yapılıyor

Erzurum, Pasinler Ovası'nda kurulan 2 megavatlık güneş enerjisi santralinin ardından planlanan yeni yatırımlarla bu alanda merkez olma yolunda ilerliyor Santralin kurucusu Ergüney: 'Bölgede 2 megavatlık yaklaşık 2 2,5 milyon avro civarında yatırımın temelini attık. Geçen sene sonunda 1 megavatını yetiştirerek sisteme verip üretimi aldık, diğer megavatını bu yaz faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz' 'Diğer bölgelerle toplamda 20 megavat civarında 2030 milyon avroluk bir yatırımı şehrimize yapmanın planını ve projesini yapmaktayız' Elektrik Mühendisi Yılmaz: 'Ortam sıcaklığının düşük oluşu, zeminde uzun aylarca kar kalışı, güneşin sürekli ortada oluşu, karın yansıması üretimde artışa sebep oluyor. Beklediğimizin çok üzerinde üretim alıyoruz'

MUHAMMET MUTAF - Kış turizminin önde gelen kentlerinden Erzurum, Pasinler Ovası'nda kurulan 2 megavatlık güneş enerjisi santralinin ardından planlanan yeni yatırımlarla bu alanda merkez olma yolunda ilerliyor.

Erzurum Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı da olan işadamı Zafer Ergüney tarafından Pasinler Ovası'nda bulunan dağlık alanda kurulan güneş enerjisi santrali üretime geçti.

Ergüney, AA muhabirine, 30 yıldır enerji sektörünün içinde olduğunu ifade ederek, güneş enerjisinden elektrik üretimi için 2002 yılından bu yana araştırma yaptıklarını belirtti.

Kış kenti olarak bilinen Erzurum'da güneş potansiyelinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu tespit ettiklerini ve ilk aşamada deneme amaçlı kendi firmalarının çatısında 30 kilovat güçle üretim yaptıklarını anlatan Ergüney, şunları kaydetti:

'Çatıya kurduğumuz 30 kilovattan beklenilen randıman alınınca arazi çalışmasını düşündük ve sonucunda bölgede 2 megavatlık yaklaşık 2 - 2,5 milyon avro civarında yatırımın temelini attık. Sistemde 1 megavatta 4 bin panel kullanılıyor. Geçen sene sonunda 1 megavatını yetiştirerek sisteme verip üretimi aldık. Diğer megavatını bu yaz faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca Horasan bölgesinde 1-5 megavatlık başvurumuz var. Diğer bölgelerle toplamda 20 megavat civarında 20-30 milyon avroluk bir yatırımı şehrimize yapmanın planını ve projesini yapmaktayız. Çatıya kurduğumuz sistem devreye gireli bir yılı geçti. Burada kurduğumuz sistem ise yakın zamanda devreye girdi ve santral verilerini ölçmekteyiz. Denememiz neticesinde aldığımız veriler beklentilerimizin çok çok üzerinde.'

Ergüney, hukuki altyapının 2010 yılında oluşturulmasıyla Türkiye'nin gündemine gelen güneş enerjisinin, henüz ciddi üretim kapasitesine erişemediğini dile getirdi. Yakın zamanda toplam enerji üretimi payı içinde güneş enerjisi üretiminin artacağını vurgulayan Ergüney, şöyle devam etti:

'Güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı Türkiye genelinde son yılda yüzde 1-2 seviyesine gelmeye başladı. İnanıyorum 2-3 yıl içerisinde özellikle Türkiye'de ve Erzurum'da güneş enerjisinden elektrik üretimi ülke ekonomisinde ciddi bir potansiyele ulaşacaktır. Çünkü yatırımcı için ham madde, pazar payı, yatırım ve işletme maliyeti ön plana çıkar. Ham madde maliyetine bakıldığında, güneş olduğu için herhangi bir maliyeti yok. Ekonomik sıkıntılardan dolayı maliyetin yükselmesi sorunu yok. Pazar konusunda, devlet alıcısı olduğu için payı belli. İşletme maliyetinde ise mekanik aksam çok fazla olmadığı için çok ciddi bir işletme maliyeti yok. Sadece yatırım maliyeti var bunun, o da 6-7 yıl içerisinde kendini amorti ediyor.'

- 'Güneş enerjisinde Erzurum ideal'

Elektrik mühendisi Miraç Yılmaz ise Erzurum bölgesinin güneş enerjisi bakımından ideal özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Erzurum'un hem güneşli gün sayısının fazla hem de ortam sıcaklığının düşük olmasıyla güneş enerjisinden elektrik üretimi için çok uygun bir bölge olduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

'Güneş enerjisi, ortam sıcaklığının düşüklüğünde daha iyi verimde çalışıyor. Biz bunu bilerek bu işe girdik. Aldığımız verim değerleri hesapladıklarımızdan yüksek çıktı. Bu anlamda mutluyuz ve Erzurum'un bu tür yatırımların yapılabileceği bir bölge olduğunu düşünüyoruz. Ortam sıcaklığının düşük oluşu, zeminde aylarca kar kalışı, güneşin sürekli ortada oluşu, karın yansıması, üretimde artışa sebep oluyor. Beklediğimizin çok üzerinde üretim alıyoruz.'
Kaynak: AA