Irak'ta Kötüleşen Sağlık Hizmetleri

Irak Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Cafer:'Irak'ta sağlık alanında hizmet sunan doktorların sayısı ülke ihtiyacının sadece çeyreğini oluşturuyor' Irak Tabipler Sendikası üyesi Dr. Saadi: 'Irak'ta çok sayıda doktor bilinmeyen taraflarca aldığı onlarca tehdit sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı'

Irak'taki güvensiz ortamdan dolayı çok sayıda doktorun ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı ve ülkedeki sağlık sektörünün 2003 yılından sonra büyük oranda sekteye uğradığı bildirildi.

Dünya Sağlık Günü dolayısıyla Irak'taki sağlık hizmetinin durumunu AA muhabirine değerlendiren Irak Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Dr. İhsan Cafer, ülkenin devrik lideri Saddam Hüseyin dönemindeki sağlık sektörü alt yapısının zarar gördüğünü savunarak, bu zararın 2003 sonrası güvenlik şartlarından dolayı daha da büyüdüğünü ve sağlık sektörünü sekteye uğrattığını söyledi.

Irak'taki doktorların silahlı ve terörist grupların tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu ve bunun alandaki hizmete zarar verdiğini dile getiren Cafer, 'Irak'ta sağlık alanında hizmet sunan doktorların sayısı ülke ihtiyacının sadece çeyreğini oluşturuyor.' dedi.

Cafer, Irak'taki ekonomik krizin de sağlık alanındaki hizmeti olumsuz yönde etkilediğini kaydederek, ülkede yataklı hastane sıkıntısının da yaşandığını dile getirdi.

-'Çok sayıda doktor ülkeyi terk etti'

Irak Tabipler Sendikası üyesi Dr. Abdülgani es-Saadi de, ülkedeki sağlık sektörünün 2003 sonrası kötüleştiğini ve istenilen düzeyde olmadığını belirterek, çok sayıda doktorun güvenlik şartlarından dolayı ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

'Irak'ın binlerce doktora ihtiyacı var.' diyen Saadi, şunları kaydetti:

'Irak'ta çok sayıda doktor bilinmeyen taraflarca aldığı onlarca tehdit sonucu ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Irak'taki sağlık hizmetinin yaşanan ekonomik kriz, tıbbi malzeme eksikliği ve doktor sayısındaki azalmadan dolayı kötüleşti.'
Kaynak: AA