Ankara'da 5 Bin Gecekondu Yıkıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesince, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 6 yılda 5 bin gecekondu, bina ve metruk yapı yıkıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesince, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında 6 yılda 5 bin gecekondu, bina ve metruk yapı yıkıldı.

Belediyenin basın biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı 2011'de 404, 2012'de 813, 2013'te bin 555 ve 2014'te 662 gecekondu yıktı. Kent Estetiği Dairesi Başkanlığında kurulan Tahliye ve Yıkım Şube Müdürlüğü ekiplerinin, geçen yıl bin 137, bu yılın 3 ayında da 429 gecekondu ve metruk binayı yıkmasıyla 6 yılda yıkılan bina sayısı 5 bin oldu.

Büyükşehir Belediyesince, Altındağ ve Mamak'ta uygulanan kentsel dönüşüm projelerinde, günde ortalama 10 gecekondu yıkılıyor. Dünyanın en büyük kentsel dönüşüm projeleri arasında gösterilen Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında bin 220, Altındağ Hacıbayram-Hıdırlıktepe-Atıfbey-İsmetpaşa Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında da 46 gecekondu yıkıldı. Büyükşehir Belediyesi, Bala'da 2007 depreminde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ağır hasarlı raporu tutulup yıkımına karar verilen yapılardan 41'inin yıkımını gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi, yıkımlardan önce gecekondu sahipleriyle sözleşme imzalıyor. Gecekondu sahipleri tarafından elektriği ve suyu kestirilen gecekondular, belediyeye devrediliyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yıkımı, ihale yoluyla, yüklenici firmalara yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemeleri karşılığında yaptırıyor. Yıkımdan çıkan geri dönüşüm malzemelerinin maddi değerinin, yıkım bedelinin üstünde çıkması halinde bu para belediyeye gelir olarak kaydediliyor. Büyükşehir Belediyesi, bu yolla 3 yıkım ihalesinden yaklaşık 750 bin lira gelir elde etti.
Kaynak: AA