Kalkınma Bakanı Yılmaz, Irak'ta

Bakan Yılmaz: 'Türkiye olarak biz şuna yürekten inanıyoruz; bu bölgenin güvenliği bizim güvenliğimizdir. Aynı şekilde refahı da bizim refahımızdır' 'Bu bölgenin ekonomisinin çeşitlenmesi gerekiyor. Aramızda daha fazla ticaret ve ortak yatırımların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede sadece kamu sektörleri arasında değil ancak özel sektörlerde de daha fazla ilişki içerisine girilmesi lazım' 'AK Parti hükümetleri ile çok önemli reformlar gerçekleştirildi. Bu da Türkiye'nin ekonomisini çok önemli bir yere getirdi. Dünyada şuanda önemli ekonomiye sahip ülkeler arasındayız' 'Terör başta olmak üzere, karşı karşıya kaldıkları sorunlar, diğer taraftan petrol fiyatlarında meydana gelen düşüş, karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları düşünürsek, çok iyi bir yönetim sergilediklerini söyleyebiliriz'

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) güvenliğinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, 'Türkiye olarak biz şuna yürekten inanıyoruz; bu bölgenin güvenliği bizim güvenliğimizdir. Aynı şekilde refahı da bizim refahımızdır.' dedi.

IKBY'de resmi temaslarda bulunmak üzere Erbil kentinde gelen Bakan Yılmaz ve beraberindeki heyet, Erbil Uluslararası Havalimanı'nda IKBY Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Planlama Bakanı Ali Sindi, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam ve diğer idari yetkililer tarafından karşılandı.

Bakan Yılmaz, ziyaretinin birinci gününde ilk resmi temasını gerçekleştirmek için Bakanlar Kurulu binasında, IKBY Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ile basına kapalı görüştü.

Yılmaz, Talabani ile yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, çok geniş ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, 'Sayın Talabani, (Planlama Bakanı) Ali Sindi ve buradaki yetkililerle bir toplantı gerçekleştirdik. Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında geçmişte yaptığımız bir kalkınma işbirliği anlaşması vardı. 2012-2013 döneminde o anlaşmaları yapmıştık. Şimdi bu anlaşmaları daha nasıl aktif hale getirmeyi ve takibini ele aldık.' diye konuştu.

IKBY'nin içerisinde olduğu mali krizin aslında bölge için bir fırsat olduğunu dile getiren Yılmaz, 'Bu bölgenin ekonomisinin çeşitlenmesi gerekiyor. Aramızda daha fazla ticaret ve ortak yatırımların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede sadece kamu sektörleri arasında değil ancak özel sektörlerde de daha fazla ilişki içerisine girilmesi lazım. Sanayi, tarım ve turizmde daha fazla ortak yatırımların gerçekleşmesi hepimizin ortak hedefidir.' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin 2001 yılında ekonomik krizden geçtiğini hatırlatan Yılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) 2002 yılında iktidara gelmesiyle birlikte çok önemli reform gerçekleştirildiğini belirterek, 'AK Parti hükümetleriyle çok önemli reformlar gerçekleştirildi. Bu da Türkiye'nin ekonomisini çok önemli bir yere getirdi. Dünyada şu anda önemli ekonomiye sahip ülkeler arasındayız. Bu reform tecrübemizi aynı zamanda buradaki kardeşlerimizle de paylaşmaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Çok geniş kapsamlı ve gayet olumlu toplantı gerçekleştirdik.' dedi.

Çok zor bir dönemde çok iyi bir yönetim sergiledikleri için IKBY yetkililerini tebrik ettiklerini aktaran Yılmaz, şunları kaydetti:

'Terör konusu başta olmak üzere, karşı karşıya kaldıkları sorunlar, diğer taraftan petrol fiyatlarında meydana gelen düşüş, karşı karşıya kaldığı ekonomik zorlukları düşünürsek, çok iyi bir yönetim sergilediklerini söyleyebiliriz. Türkiye olarak biz şuna yürekten inanıyoruz; bu bölgenin güvenliği bizim güvenliğimizdir. Bu bölgenin refahı bizim refahımızdır. Biz hep birlikte istikrarlı, terörden uzak, huzur içinde bir bölge istiyoruz. Bu yörede yaşayanlarla çok güçlü tarihi kültürel bağlarımız var. Bu bağları da her geçen gün daha fazla işbirliğiyle sonuca dönüştürmek istiyoruz.'

Bakan Yılmaz açıklamasının sonunda, yarın Erbil merkezli Orta Doğu Araştırma Enstitüsü (Middle East Research Institute-MERI) tarafından düzenlenen ekonomi forumunda Türkiye'nin reform tecrübelerini konuşacağını söyledi.
Kaynak: AA