Kaçırılan Endonezyalı Gemiciler

Endonezya Devlet Başkanı Widodo: 'Kesinlikle fidye ödemek istemiyoruz'.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, bir aydan uzun süredir Filipinler'de El Kaide bağlantılı Ebu Seyyaf örgütü tarafından rehin tutulan 14 Endonezyalı gemiciyle ilgili olarak örgütle anlaşmanın zor olduğunu söyledi.

The Jakarta Post'da yer alan habere göre, Endonezyalı gemicilerin son durumları hakkında bilgi veren Endonezya Devlet Başkanı Widodo, 'Rehinelerin sağlık durumlarının iyi olduğunu biliyoruz. Örgütün istediği 1 milyon dolarlık fidyeyi ödemeyi kesinlikle kabul etmiyoruz.' dedi.

Girişimlerin diyalog yoluyla olacağını belirten Widodo, 'Kurtarma girişimlerimizi gerek Filipinli yetkililerle gerekse örgütle iletişim kurarak çözmek istiyoruz. Filipinler devleti Endonezya'nın askeri operasyon yapmasına izin vermiyor. Bu işi ılımlı görüşmelerle çözmek istiyoruz.' diye konuştu.

Endonezya'nın en kalabalık Müslüman topluluğuna sahip ülke olduğunun altını çizen Widodo, 'Biz diğer ülkelerden ziyade, Müslüman kimliğimizle daha farklı yollarla bu işi çözmek istiyoruz. Filipinli yetkililer ve örgütle iletişimde bulunarak bu işi çözme çabalarımıza devam ediyoruz.' ifadesini kullandı.

Bölge sularında korsanlık tehlikesinin artmasının endişe verici bulduğunu söyleyen Widodo, yakın zamanda bölge ülkelerinin ordu yetkilileriyle güvenlik toplantısı düzenleyeceğini kaydetti.

Doğu Kalimantan'daki Banjarmasin şehrinden Filipinler'e kömür taşıyan gemideki Endonezyalı 10 gemici, Ebu Seyyaf örgütü tarafından 25 Mart'ta kaçırılmıştı. Gemicilerin çalıştığı şirket, örgütün talep ettiği 1 milyon dolar fidyeyi ödemeyi kabul etmiş ancak Endonezya Devlet Başkanı Widodo fidye ödenmesini reddetmişti.

Filipinler Ordusu rehineleri kurtarmak için operasyonlar düzenlemiş, 18 Filipin askeri ile 5 Ebu Sayyaf örgütü üyesinin öldüğü operasyon başarısız olmuştu.

Örgütün 14 Endonezyalı gemici ile beraber aralarında yabancı turistlerin de bulunduğu toplam 21 kişiyi rehin tuttuğu belirtiliyor. Ebu Seyyaf, geçen yıl eylül ayında kaçırdığı 2 Kanadalı rehine için 8 milyon Kanada doları fidye istemiş, Kanada'ya 25 Nisan'a kadar süre vermişti. Örgüt, 26 Nisan'da rehinelerden John Ridsdel'i öldürmüştü.

Malezya ve Filipinler arasındaki adalarda 1991'den beri faaliyet gösteren El Kaide bağlantılı Ebu Seyyaf örgütü, rehine olaylarıyla biliniyor.

Kaynak: AA