Başbakan Davutoğlu'ndan lailklik açıklaması
Başbakan Davutoğlu Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında laiklik tartışmalarına son noktayı koydu.

Başbakan davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;
AK PARTİ NEVZUHUR DEĞİL KÖKÜ MAZİDE OLAN BİR ATİDİR
81 vilayetimizin ortak bilinci AK Parti'de tecelli etti. AK Parti nevzuhur bir parti değil; kökü mazide olan atinin bir partisidir. Milletimizin devletine, ülkesine, seçtiği siyasetçilere güveni geldi. Milletimiz ilk defa dünya standartlarında hizmet almaya başladı. Biz milletin içinden, milletle beraber, millet için siyaset yapmak için yola çıktık. Allah'a hamdolsun ki bu kadrolar iş başında. 81 vilayetimizin ruhunu, enerjisini burada temsil edildiğini görüyorum. Bu farkı unuttuğumuz an AK Parti kendini reddeder. Asla bu hataya düşmememiz, milletin gönlünden kopmamamız gerekiyor. 2002'de AK Parti'ye iktidara getiren özlemleri, ihtiyaçları unutmamız gerekiyor. Bizi farklı kılan, siyasetimizi üstün kılan bu unsurları her zaman birbirimize hatırlatmamız lazımdır. Geçtiğimiz 14 yılda AK Parti'ye yönelik pekçok operasyonlar yapıldı, kumpaslar kuruldu, parti kapatma davaları açıldı. Bugüne kadar biz hiçbirisine teslim olmadık, bundan sonra da teslim olmayız. Kurucu genel başkanımız sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde bu şer odaklarına karşı mücadele ettik.

HER HAFTA BİR İLİMİZDE TOPLU AÇILIŞ TÖRENİ YAPIYORUZ
AK Parti 14 yıldır diri ve dinamik teşkilatıyla Türkiye'nin 81 ilde aktiftir. AK Parti Türkiye'nin birliğinin adı ve adresidir. Birçok seçimlerden geldik. Başkaları başaşağı giderken Türkiye AK Parti'nin hızını almış güçlenerek devam ediyor. Seçimden sonra trend AK Parti için yükseliş trendi devam ediyor. Herkes emin olsun ki, geleceğe emniyet ve güven içinde yürüyoruz. Yüksek şuur sayesinde AK Parti 1 Kasım'dan aldığı millet desteği çok daha ileri taşıyor. AK Parti'nin toplumsal desteği her geçen gün artıyor. Tek muradı ve istikameti milleti hizmet olan bir hareketiz biz. Hamdolsun ki, ülkemizi büyük fırtınalardan kazasız belasız bugünlere getirdik. Türkiye'yi dize getirmek isteyenler, sayısız komplo ve tuzaklar kuranlar hiçbir zaman amacına ulaşamadılar, ulaşamayacaklar. Yaşanan arizi sorunların hiçbiri aşamadığımız sorunlar değil. Sorunların tümü üstesinden gelebileceğimiz sorunlardır. Ayinesi iştir kişinin rütbeye bakılmaz diyor ya Ziya Paşa, AK Parti'nin işi eser vermektir, vatandaşa hizmet vermektir. Her hafta bir ilimizde onlarca eserin toplu açılışını gerçekleştiriyoruz. Van'da, Adana'da, Düzce'de. İnşallah bu hafta sonu Muş'ta kardeşlerimizle beraber olacağız.

BU HAFTADAN İTİBAREN YENİ ANAYASA YAZIMINA BAŞLIYORUZ
Onlar konuşur AK Parti yapar. Onlar sadece eleştirir, iftira eder biz iş yaparız. Onlar yıkar, biz inşa ederiz. Milletimiz bu medeniyet yürüyüşünü mutlaka hedefine ulaştıracaktır. Her AK Partili Türkiye ölçeğinde, Türkiye büyüklüğünde düşünür. Her AK Partili 79 milyonun derdini kendi derdi bilir. Biz de milletimize layık olmak için her t ürlü gayreti gösteriyoruz. Biz milletimizle birlikte daima büyük hedeflere yürüyeceğiz. Milletimiz her şeyin en iyisini, en güzelini hak ediyor. Türkiye'nin yeni sivil Anayasası için süreci hızlandırdık. Yeni Anayasayı bütün partilerin katılımıyla tamamlamak istedik ama muhalefetin tutumu sebebiyle bu mümkün olmadı. Kendi Anayasa taslağımızı hazırlamak üzere yola devam ettik. Akademisyenlerle, kanaat önderleriyle görüş alışverişinde bulunduk. Bu çerçevede yeni yönetim biçimi olarak Başkanlık sistemini ele aldık. Bu haftadan itibaren Anayasa yazım faaliyetine başlıyoruz. Hazırlanan taslağımızı önce parti kurullarımızda olgunlaştıracak ardından milletimizin huzuruna çıkıp katkıları almaya başlayacağız. Senelerce enerjimizi alan tartışmalarımıza dönmeden tamamlamak istiyoruz. Türkiye'nin ilk sivil Anayasasını hazırladığımız bilinciyle hareket ediyoruz.

ANAYASADA LAİKLİK İLKESİ TEMİNAT ALTINA ALINACAKTIR
AK Parti'nin hazırladığı yeni Anayasa taslağında laiklik ilkesi vardır. Özgürlükçü bir laiklik anlayışı Anayasamızda olacaktır. Daima uzlaşmayı, mutabakatı, ortak aklı ve daima müşterek vicrdanı esas alıyoruz. Milletimizin demokrasi ve özgürlük taleplerini karşılayacak, her alanda insan onurunu esas alacağız. AK Parti 14 yıllık iktidarı boyunca birleştirici bir siyasi pratiği ortaya koymuştur. 14 yıllık yönetim pratiğimiz sayesinde Türkiye'nin laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olması bugün artık tartışma konusu değildir. Hazırladığımız yeni anayasada laiklik ilkesi, bireylerin din ve inanç özgürlüğünü teminat altına alan devletin tüm gruplara eşit mesafede olduğu bir ilke olarak yer alacaktır. AK Parti bu konuda farklı arayış içinde değildir, bu konuda herhangi bir spekülasyon yapılmasını doğru bulmuyoruz. Belirlediğimiz takvim içerisinde üç aylık vaatlerimizin yüzde 100'ü yerine getirilmiştir. Yeni sloganımız şu: Söz verdik, yaptık. Bu bir başarı hikayesidir. Kimse bu hikayeyi örtemez, gizleyemez. Bu başarı hepimizindir.
