Güney Sudan'daki Barış Süreci

İsyancı güçlerin lideri Machar, Cuba'ya döndü.

Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri Riek Machar'ın başkent Cuba'ya döndüğü bildirildi.

BBC'nin haberinde, Machar'ın cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini devralmak için dört günlük gecikmeden sonra ülkeye geldiği ifade edildi.

Riek Machar'ın, ilerleyen saatlerde yeni ulusal birlik hükümetinin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak yemin etmesi bekleniyor.

Güney Sudan hükümeti, geçen hafta isyancı güçlerin Etiyopya'dan gelen lideri Riek Machar'ı taşıyan uçağın başkent Cuba'ya inmesine izin vermemişti.

Ülkede 15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılan Machar, Yukarı Nil eyaletinde isyancı güçlerin bulunduğu, Güney Sudan ile Etiyopya arasındaki bir bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü.

Ülkede uzun süredir devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde 17 Ağustos 2015'te düzenlenen barış görüşmelerinde, isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti. Anlaşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamına biri Riek Machar, diğeri hükümet yanlısı bir isim olmak üzere iki kişinin atanması öngörülmüştü.

Son olarak Machar'ın başkent Cuba'ya gelerek cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevini teslim alacağı belirtilmiş, barış anlaşmasının uygulanması kapsamında ülkede çatışan taraflarla diğer siyasi partilerin katılacağı geçiş hükümetinin oluşturulmaya başlanacağı kaydedilmişti.
Kaynak: AA