Remzi Şimşek Açıklaması 'Küçükken Oyunlar Kuruyordum, Şimdi Hikaye Yazıyorum'

"100 Yüze İmza ve Söyleşi" programına konuk olan Remzi Şimşek ve Doğukan İşler, Aykut Ertuğrul’un moderatörlüğünü yaptığı söyleşide, yazarlığa nasıl başladıklarını, yazma serüvenlerini ve yeni çıkan kitaplarını konuştu. Remzi Şimşek, "Küçükken oyunlar kuruyordum, şimdi hikaye yazıyorum" dedi.

Remzi Şimşek Açıklaması 'Küçükken Oyunlar Kuruyordum, Şimdi Hikaye Yazıyorum'
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki 100 Yüze İmza ve Söyleşi programına konuk olan Remzi Şimşek ve Doğukan İşler, yazma serüvenleri ve yeni çıkan kitapları hakkında konuştu.

Dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Remzi Şimşek, yazı hayatına nasıl başladığını şu sözlerle ifade etti: "Ben, yazmaya şöyle başladım diyemem. Zaten çok geç başladım, öncesinde uzun bir okuma sürecim var. Ama hayaller kurduğumu hatırlıyorum. Küçükken oyunlar kuruyordum, şimdi hikaye yazıyorum."

"MEKTUPLA ÖYKÜ GÖNDEREN SON KİŞİ OLABİLİRİM"

Konuk yazarlardan Doğukan İşler ise yazı hayatının başlangıcıyla ilgili baba figürünü işaret ederek, "Babam şakacıdır, hikaye anlatıcısıdır. Muhabbet ortamı olduğunda ayağa kalkar ve hikaye anlatırdı. Şive yapar, taklitler yapar, hatta kılık değiştirirdi. Sanırım biraz ondan etkilendim. Çocukluğuma ait onu hatırlıyorum" diye konuştu.

Yazı serüvenine ilk başladığı zamanlarda dergilere sık sık öykü ve şiir gönderdiğinden bahseden İşler, "O zamanlar bilgisayarım yoktu, dergilere mektupla öykü gönderiyordum. Mektupla öykü gönderen son kişi olabilirim. İstanbul’a geldiğim zaman ’Varlık’ dergisine öykü göndermiştim. Bu şekilde ilk öyküm Varlık dergisinde yayımlanmıştı" ifadelerini kaydetti.

Moderatör Aykut Ertuğrul’un "İlk öykü kitabından bugüne değin öykü anlayışının değiştiğini görüyorum, sen buna katılıyor musun?" sorusu üzerine İşler, "İlk yazdığım öykülerde hikayeyi ıskalıyordum, daha çok oyunlu, yarım kalmış ya da tamamlanmamış metinler üretiyordum. İkinci kitabımda iste hikaye daha çok öne çıkıyor" dedi.

Yeni kitabı ’Bir İmkansız Ölüm Denemesi’nin yazılış hikayesine değinen yazar Remzi Şimşek ise, "Önce gözümde bir imge canlandı. Bir sabah uyandığında okuyamadığını anlayan bir sahaf, bir alim ne yapar? İşte kitap, tüm bu düşünce üzerine oluştu" dedi.

Sadece metinler arası yahut belirli tekniklerin iyi bir hikaye için yeterli olmayacağını belirten Şimşek, hikayede bir meselenin de olması gerektiğinden söz etti.

Remzi Şimşek’in ’Bir İmkansız Ölüm Denemesi’, Doğukan İşler’in ise ’Rüya Kadar’ kitaplarının ilk 100 katılımcıya hediye edildiği söyleşi, soru cevap faslıyla sona erdi.
Kaynak: İHA