TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu

TİM Başkanı Büyükekşi: 'Gümrük idareleri ile ihracatçı birlikleri arasındaki bilgi akışının tek pencere sistemi çerçevesinde elektronik olarak sağlanması gerek'.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, gümrük idareleri ile ihracatçı birlikleri arasındaki bilgi akışının tek pencere sistemi çerçevesinde elektronik olarak sağlanması gerektiğini söyledi.

TİM tarafından düzenlenen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katılımıyla gerçekleşti.

Tüfenkci, başta Büyükekşi olmak üzere ihracatçı birlikleri başkanları, yardımcıları ve sektörler konseyi başkanlarının katıldığı toplantıda, ihracatçıların 56 maddeden oluşan sorunlarını ve çözüm önerilerini dinledi.

Büyükekşi, burada yaptığı konuşmada, amaçlarının ihracatçıların küresel gücünü artırmak olduğunu vurgulayarak, taleplerinin hayata geçirilmesiyle ihracatçının zaman kazanacağını ve rekabet gücünün artacağını kaydetti.

Gümrük idareleri ile ihracatçı birlikleri arasındaki bilgi akışının tek pencere sistemi çerçevesinde elektronik olarak sağlanması gerektiğini aktaran Büyükekşi, gümrük kapılarındaki altyapı eksikliklerinin de giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

Büyükekşi, liman ücretleri konusundaki haksız uygulamalara son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, 'İhracat süreçlerinin iyileştirilmesi ve daha fazla kağıtsız ortamda işlem yapılabilmesi sağlanmalı. Kırmızı hat uygulamaları asgari düzeye indirilmeli. Gümrüklerde 7/24 çalışma esasına geçilmeli ve fazla mesai ücretlerinin ihracatçılarımız tarafından karşılanmaması taleplerimiz arasında yer alıyor.' şeklinde konuştu.

Taleplerinin gerçekleşmesi ile ihracatçıların maliyet avantajı sağlayacağına işaret eden Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

'Basitleşecek olan işlem süreçleri ile bürokrasinin azalması mümkün olacak. Zaman kayıpları azaltılacak. Dijitalleşme ve süreç iyileştirmeleriyle ihracatımızda kalıcı ve sürekli bir artış sağlanabilecek. Dolayısıyla, ihracatçılarımızın dünya pazarlarında rekabet gücü artacaktır.'
Kaynak: AA