Güney Sudan'daki Barış Süreci

Ortak Ateşkesi Gözlemleme Mekanizması Başkanı Mogae: 'Tarafların, neredeyse çökmek üzere olan barış anlaşmasını kurtarmak için çaba göstermesi gerekiyor'.

Güney Sudan'daki Ortak Ateşkesi Gözlemleme Mekanizması'nın ülkedeki tartışmalı taraflarına, 'varılan barış anlaşmasını kurtarma' çağrısında bulunduğu bildirildi.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde çalışmalar yürüten Ortak Ateşkesi Gözlemleme Mekanizması Başkanı Festus Mogae, yaptığı yazılı açıklamada, Güney Sudanlı isyancı güçlerin lideri Riek Machar'ın başkent Cuba'ya dönüşünün ertelenmesini, 'ülkeyi büyük bir hayal kırıklığına sürüklediği' şeklinde değerlendi.

Barış anlaşmasının tehlikede olduğunu belirten Mogae, şunları ifade etti:

'Geçici hükümeti kurma vaktinin yaklaşmasıyla tüm taraflardan barış anlaşmasını muhafaza için uzlaşı, diyalog ve mutabakat ruhuna uygun bir tavır içinde olmasını bekliyoruz. Tarafların, neredeyse çökmek üzere olan barış anlaşmasını kurtarmak için çaba göstermesi gerekiyor.'

Güney Sudan'da uzun süredir devam eden iç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da IGAD'ın gözetiminde 17 Ağustos 2015'te gerçekleştirilen barış görüşmelerinde, isyancı güçlerin lideri eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar çatışmanın durdurulması için sunulan taslağı kabul etmişti.

Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit de anlaşmayı 26 Ağustos'ta imzalamış, taraflar arasında varılan ateşkes yürürlüğe girmişti. Anlaşmada, Cumhurbaşkanı Yardımcısı makamına biri Riek Machar, diğeri hükümet yanlısı bir isim olmak üzere iki kişinin atanması öngörülmüştü.

Son olarak Machar'ın başkent Cuba'ya gelerek Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcılığı görevini teslim alacağı belirtilmiş, barış anlaşmasının uygulanması kapsamında ülkede çatışan taraflar ile diğer siyasi partilerin katılacağı geçiş hükümetinin oluşturulmaya başlanacağını kaydedilmişti. Geçen salı başkente gelmesi beklenen Machar'ın 'uçağının ülke topraklarına inişine izin verilmediği' iddiasıyla dönüşünün ertelendiği açıklanırken, hükümet söz konusu iddiayı yalanlamıştı.
Kaynak: AA