Avrupalılar itiraf etti: Türkiye kadar başarılı olamadık

Sığınmacılar Göçmenler ve Yerinden Edilmişler Komisyonu’nun hazırladığı üç rapor, AKPM Genel Kurulu’nda kabul edildi

Avrupalılar itiraf etti: Türkiye kadar başarılı olamadık
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Türkiye ve AB arasında varılan sığınmacılar konulu anlaşmayı görüştü.

Sığınmacılar Göçmenler ve Yerinden Edilmişler Komisyonu'nun hazırladığı üç rapor, AKPM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Raporlar hakkında söz alan ilk raportör, Alman Parlamenter Anette Groth, Suriye krizinin 4 milyon 800 bin kişiyi mülteci durumuna düşürdüğünü hatırlatarak, “Krizinin başladığı 2011 yılından bu yana Suriye'de yaşayan her 9 kişiden biri ya öldü ya yaralandı. 2.7 milyon mülteci Türkiye'de bulunuyor ve dünyadaki en büyük mülteci sayısı budur.” ifadelerini kullandı.

Groth, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'ın büyük özverilerle mültecilere kapılarını açtığını kaydederek, “Bu ülkelerin yaptıkları, Avrupa'yı bir utanç durumuna sevk etmektedir. Mülteci krizinde Avrupa ahlaki açıdan çok kötü bir zemin teşkil etti.” dedi.

- 'Avrupa krizin uzun vadeli sonuçlarından kaçamayacak'

Suriye'de kriz öncesi mülteci durumunda bulunan Filistinlilerin durumuna da dikkat çeken Groth, “560 bin Filistinli mültecinin yüzde 20'si de Suriye'den yeniden göç etmek zorunda kaldı ve bu kişiler Suriyeli mülteci olarak görülmüyor. Mülteciler konusunda AB ve Türkiye arasında yapılan anlaşma, ahlaki ve siyasi sorumlulukların reddidir. Avrupa krizin uzun vadeli sonuçlarından kaçamayacaktır.” şeklinde konuştu.

Türkiye - AB arasında yapılan anlaşma çerçevesinde mültecilerin ve göçmenlerin durumu” raporunu kaleme alan Hollandalı raportör Tineke Strik, “Birçok Avrupa ülkesinde çok az sayıda sığınmacıya, 22 bin kişiye söz verildi fakat sadece 4 bini yerleştirildi. Yeniden yerleştirme politikasında yeterince dayanışma yok ve verilen sözler yerine getirilmiyor.” ifadelerini kullandı.

- 'Avrupa devletleri transit ülkelere baskıyı azaltmalı'

AB'nin sınırlarını kapatmasına ve sorumluluğu başkalarına yüklemesine karşı olduğunu söyleyen Strik, “Anlaşma, Yunanistan ve Türkiye üzerine baskıyı artırıp göçmenlerin gelmesini azaltmayı hedefliyor. Yunanistan'ın göçmen ağırlama sistemi çökmüş durumda. Bu anlaşma göçmenlerin kullandığı yolların değişmesine hizmet edecek. Avrupa devletleri bu transit ülkelere baskıyı azaltmalı.” dedi.

Sosyalist grup adına konuşan Avusturyalı Parlamenter Stefan Schennach da, 'Sığınmacılar konusu tamamen Avrupa'nın iflasıdır. Suriye'den göçmek zorunda kalanların sadece yüzde 10'u bile gelmemişken Avrupa ülkeleri gelen mültecileri ağırlayamıyor, cevap veremiyor” şeklinde konuştu.

İsviçreli Parlamenter Doris Fiala da “Türkiye kadar başarılı olmadık. Göçmenler için çok önemli şeyler gerçekleştirdi. Türkiye'yi burada eleştirenler kendi ülkelerinde benzer başarılar gerçekleştiremediler.” sözleriyle AB ülkelerini eleştirdi.

Fiala, “Türkiye sığınmacılar için çok büyük işler yaptı ve biz buna saygı duymalıyız. Büyük Avrupa'da yükü paylaşma konusunda en ufak bir başarı yok.” dedi.

- AKPM Türk Grubu üyeleri

AKPM Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan ise Avrupa Konseyi üyesi ülkelere, mültecilere kapıları açmaları çağrısı yaptıklarını belirterek, 'Biz Türkiye'yi de eleştirebiliriz, başka ülkeleri de eleştirebiliriz ama önce kendi ülkemizden başlayalım. Sınırlarımızı açalım, daha fazla mülteci alalım diye ne yaptık sorusunu kendimize sormamız lazım. Mültecilere kucak açmak insani ve vicdani olduğu gibi aynı zamanda hukuki ve yasal sorumluluğumuzdur.' diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar ise Türkiye'de son rakamlara göre 2 milyon 749 bin 733 Suriyeli bulunduğuna işaret ederek, 'Türkiye-AB anlaşmasının 3 temel hedefi vardır. Ege'de ölümlerin önlenmesi, insan kaçakçılığının engellenmesi, yasadışı göçün yasal göçe dönüştürülmesi.' dedi.

Yaşar, Türkiye'nin sığınmacıları korumak için, Suriye'nin kuzeyinde insani ve güvenli bir bölge oluşturulması için girişimde bulunduğunu kaydetti.

AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ise Türkiye'nin sınırdan geri göndermeme ve açık kapı politikasının 5 yıldır sürdüğünü anımsatarak, 'Dünyada en fazla sığınmacı kabul eden ülke Türkiye'dir. Şubat ayında çıkarılan bir yasa ile Türkiye'de bulunan Suriyeliler çalışma hakkına sahip olmuşlardır.' dedi.

Sorunun bölgesel bir sorun olmadığına dikkati çeken Dişli, 'Sorun küresel bir sorundur ve küresel bir yanıt gerektirmektedir.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA