AÜ Çevre Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Mühendislik Fakültesinin ortaklaşa düzenlediği Akdeniz Üniversitesi Çevre Hizmet 2015 Ödülleri sahiplerini buldu.

Bu yıl 19’uncusu düzenlenen ödül törenine Akdeniz Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Ünal, ödül alanlar arasında bulunan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Toprak, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Aydın ile çok sayıda akademisyen ve davetli katıldı.

"BU DÜNYA HERHALDE GÖZDEN ÇIKARILDI"

Törende konuşan Akdeniz Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mustafa Ünal, çevre konusunda özelikle Türkiye’ye bazı dayatmalar yapan ülkelerin de çevreye yeterince önem göstermediğini belirterek şöyle konuştu:

"Özellikle sera gazlarını çevreye en çok salan Amerika ve Avrupa ülkeleri. Kişi başına çöp üreten yine bu batı ülkelerinde ama en fazla çevre konusunda duyarlı olduklarını iddia edenler yine bu ülkelerdir. İnsanoğlu ilginç bir canlı. Elindeki çevreyi korumayı bırakmış uzaya gidiyor. Mars’ta yaşam var mı diyorlar. Bu dünya herhalde gözden çıkarıldı. Orada yeni bir yaşam alanı bulalım anlayışı var."

"SON 80 YILIN EN SICAK YAZI GELİYOR"

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Topkaya ise, çevre sorunlarına dikkat çekti. Hava sıcaklığı ve suyun dünyadaki durumunu değerlendiren Prof. Topkaya, "Bu yılki verilere göre son 80 yılın en sıcak yazı bizi bekliyor. Seneye ne olacağımızı bilmiyorum mevsimler neredeyse ikiye indi. ABD’de suyun dünyada durumunu incelemişler ve 2040 yılında su kıtlığından en çok etkilenecek 33 ülke belirlemişler. Türkiye bu listede 27’nci sırada yer alıyor. Su kıtlığından turizm sektörü her türlü olumsuz etkilenecek. Su temininde sorun çıkınca Akdeniz iklimi 2 derece artacak. Sıcak yaz günlerinde turist burada kavrulmak yerine soğuk ülkelere gider. En küçük olumsuz turizmi etkiliyor. Tarımda verim düşecek" dedi.

Çağlayan Adliye Sarayı Rüzgar Enerjisi Projesi ile yarışmaya katılan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Toprak ve ekibi, Türkiye ölçeği kategorisinde ödüle layık görüldü.

Bu kategoride verilen diğer 2 ödül de Konya Karapınar’da Erozyon Kontrol Programı ve Tarihi Bedesten Restorasyonu projeleri ile Konya Büyükşehir Belediyesi’nin oldu.

"YENİ YILA ÇATIDA GİRDİM"

Başsavcısı Fehmi Toprak, proje kapsamında adliye dışındaki arta kalan zamanda ailesinden ve kişisel işlerinden feragat ederek projeyi uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

31 Aralık 2014 23.00’da ilk elektrik üretimini gerçekleştirebildiklerini ve yeni yıla adliye çatısında girdiğini belirten Başsavcı Toprak, "Yeni yıla çatıda türbinin başında ekip arkadaşlarımla birlikte girdim. Benim yeni yıla çatıda girmeme müsaade eden eşime ve çocuklarıma teşekkür ederim" dedi.

Çalışan herkesin mutlaka kazanacağını belirten Savcı Toprak, "Yeteri kadar çalışırsak başkalarının yaptığı her şeyi biz de yaparız. Allah hiçbir ırkı üstün yaratmamıştır" ifadelerini kaydetti.

"HATIRALARI YOK EDİP TEMİZLEYEMEYİZ"

Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şenol Aydın konuşmasında projelerine ilişkin bilgi verdi. Restorasyonu yaptıkları bedestenle ilgili bilgiler de veren Aydın, "Bedesten’in hafızasını yeniden gün yüzüne çıkardık. Hz. Mevlana’nın ilk semah yaptığı yer bu çarşı içerisinde. Bu hatırları biz yok sayıp temizleyip yenisini yapmak ne yasal ne de vicdanı olarak uygun bir durum değil. 3 bine yakın iş yerinde yenileme yaptık. Çevreyle ilgili çok sayıda projemiz var. Çevreye farklı bir şekilde bakacak olursak son yıllarda Irak’ta 1 milyon, Suriye’de 400 bin insan öldü. Bunlar bataklığa batmış bir ördek değil. Bu halimize şükür ki dünya başımıza yıkılmıyor. Dünya sürekli olarak mazlum ve mağdur üretiyor ancak çok şükür ülkemiz hükümetimiz sahip çıkıyor" dedi.

Tören, ödüllerin takdim edilmesiyle sona erdi.
Kaynak: İHA