Azerbaycan- Ermenistan Cephe Hattındaki Çatışma

AGİT Minsk Grubu Dönem Başkanları:'Tarafları, silahları durdurmaya ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz'.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Dönem Başkanları, 12 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiği Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili taraflara, 'Silahları durdurmaları ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaları' çağrısında bulundu.

AGİT Minsk Grubu Dönem Başkanları, Rusya Büyükelçisi Igor Popov, ABD Büyükelçisi James Warlick ve Fransa Büyükelçisi Pierre Andrieu, Dağlık Karabağ'daki çatışmalarla ilgili ortak açıklama yaptı.

Açıklamada, Azerbaycan-Ermenistan cephe hattındaki çatışmalardan ve büyük ölçekli ateşkes ihlalinden duyulan endişe ifade edildi. Aralarında sivillerin de bulunduğu 'anlamsız' ölümlerden duyulan üzüntünün de dile getirildiği açıklamada, 'Güç kullanımını en güçlü şekilde kınıyoruz' ifadelerine yer verildi.

Çatışma ve savaşların, barışçıl müzakere çözümünden başka yolu olmadığı vurgulanan açıklamada, 'Tarafları, silahları durdurmaya ve cephede durumu istikrarlı hale getirecek bütün gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz' çağrısı yapıldı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, dün gece ve bugün Ermeni güçleri Azerbaycan mevzilerini aralıksız ateşe tuttu. Ateş sırasında siviller arasında can kayıpları ve yaralanmalar yaşandı.

Çatışmada Azerbaycan ordusundan 12 asker şehit oldu, bir Mi-24 helikopteri Ermeni güçlerince düşürüldü, 1 tank ise patlayan mayın nedeniyle kullanılamaz hale geldi.

Azerbaycan'a bağlı Dağlık Karabağ, 1991'de Ermenistan tarafından işgal edilmiş ve 1994'te yapılan ateşkes anlaşması çıkan gerginlikler sonucu bozulmuştu.
Kaynak: AA