2. Klinik İmmünoloji Kongresi

Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezcan: 'Primer İmmün Yetmezliğini nadir hastalıklar grubunda kabul etmiyoruz. Gizli kalmış bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendiriyoruz'

Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İlhan Tezcan, 'kalıtımsal bağışıklık sistemi yetersizliği' olarak tanımlanan 'Primer İmmün Yetmezliği'nin, nadir görülen bir hastalık olarak değil gizli kalmış bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirildiğini belirtti.

Klinik İmmünoloji Derneği tarafından Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen Klinik İmmünoloji Kongresi'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Tezcan, 'Primer İmmün Yetmezliği'nin, genetik geçişli ve kalıtsal olduğunu söyledi.

Bu hastalıkla doğan bebeklerin enfeksiyonlara karşı koyma kapasitesi olmadığı için 1-2 yaşında hayatını kaybedebildiğini anlatan Tezcan, kök hücre nakilleriyle hastaların sağlığına kavuşabildiğini bildirdi.

Türkiye'de akraba evliliklerinin sık olmasının bu hastalığın fazla görülmesine yol açtığına dikkati çeken Tezcan, 'Primer İmmün Yetmezliğini nadir hastalıklar grubunda kabul etmiyoruz. Gizli kalmış bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendiriyoruz. Derneğimizin hedefi bu hastaların erken tanı alması ve etkin tedaviye ulaşmaları.' dedi.

Toplumda hatta hekimler arasında söz konusu hastalıkla ilgili farkındalığın artırılması çalışmalarının önemine değinen Tezcan, İmmün Yetmezlik Haftası'nda bu amaçla etkinlikler düzenlediklerini kaydetti.
Kaynak: AA