Mekong Vadisi'nde Kuraklık

Mekong Nehri’nin su seviyesinin azalması ve kuraklık, Vietnam'daki 340 bin aileyi etkiledi.

Mekong Vadisi'ndeki kuraklık, başta Vietnam olmak üzere bölge ülkelerinde etkisini göstermeye başladı.

Bangkok Post’un haberine göre, Vietnam sınırlarında verimli tarım arazilerini sulayan Mekong Nehri’ndeki su seviyesinin azalması nedeniyle mahsullerin hasat miktarı azaldı.

Vietnam Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığından yapılan açıklamada, son 90 yılın en kurak mevsiminin kaydedildiği vadide yaşayan 340 bin ailenin kuraklıktan etkilendiği belirtildi.

Su miktarı azalan Mekong Nehri'nin, Tibet'ten başlayıp Myanmar, Tayland, Laos, Kamboçya ve Vietnam'ın ardından Güney Çin Denizi'ne döküldüğü hatırlatılarak kuraklığın en çok Vietnam’ı etkilediği kaydedildi.

Mekong Vadisi'nde yılın ilk çeyreğinde çeltik üretimi yüzde 6,2 düşerken dünyanın üçüncü büyük çeltik ihracatçısı Vietnam'da ise bu yıl rekoltenin yüzde 10 azalması bekleniyor.

Dünya tatlı su balıkçılığının yüzde 25'inin yapıldığı Mekong Nehri'nin beş ülkede suladığı tarım arazileri, yılda 62 milyon tonla dünya çeltik üretiminin yüzde 13'ünü karşılıyor. Vietnam'da 91 milyonluk nüfusun yarıya yakını, geçimini tarımdan sağlıyor.

Uzmanlar, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık nedeniyle Tayland ve Vietnam'da çeltik üretiminin düşmesinin uzun vadede ithalatçı ülkeler Endonezya ve Filipinler'de açlığa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Birleşmiş Milletler raporlarına göre, Vietnam'ın güneyinden geçen Mekong Nehri'nin suyu kuraklık nedeniyle son yüzyılın en düşük seviyesinde bulunuyor. Bu durum, bölgedeki tarım arazilerinde sulama sorununa yol açarken deniz suyunun deltaya etki ederek tuzluluk oranını artırması nedeniyle zararın daha da artmasından endişe ediliyor.

Birleşmiş Milletler, Çin hükümetince yapımına karar verilen yedi barajdan altısının ve Vietnam'ın orta bölgelerinde inşa edilen barajların Mekong Nehri'nde su seviyesini azaltacağı uyarısında bulunmuştu.

Kaynak: AA