AKUT'dan Deprem Tatbikatı

AKUT, Birleşmiş Milletler'in akreditasyonu kapsamında yapılacak yenileme sınavına, Kocaeli'de gerçekleştirdiği 48 saatlik deprem tatbikatıyla hazırlıklarını sürdürdü.

Uluslararası Arama-Kurtarma Danışma Kurulu'nca (INSARAG) gerçekleştirilen sınavı geçerek 2011 yılından itibaren Birleşmiş Milletler'in (BM) Dünya Afetleri ile Müdahale Gücü içerisinde olmaya hak kazanan ilk Türk ekibi ve dünyadaki 7. sivil toplum kuruluşu Arama Kurtarma Derneğinin (AKUT), akreditasyon yenileme sınavına, Kocaeli'de gerçekleştirdiği 48 saatlik deprem tatbikatıyla hazırlıklarını sürdürdüğü bildirildi.

AKUT'tan yapılan yazılı açıklamada, INSARAG tarafından akredite edilmenin, ekibin 'kendi imkan ve kaynakları ile uluslararası standartlarda arama-kurtarma yapma yeterliliğine sahip olduğu' anlamına geldiği belirtilerek, ekiplerin her beş yılda bir yeniden denetimden geçerek başarı grafiğinin devamlılığını ortaya koyması gerektiği ifade edildi.

AKUT'un bu kapsamda Ekim ayında gireceği denetime aralıksız çalışmalarını sürdürdüğüne yer verilen açıklamada, INSARAG kılavuzunda belirtilen metodolojiye uygun olarak, senaryo gereği Brezilya'da 7,5 şiddetinde bir deprem olduğu kurgulanarak, 15 Nisan'da saat 23:30'da AKUT Genel Merkezinden başlatılan sanal yurt dışı deprem ihbarı ile acil durum konumuna geçildiği bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Aynı gece saat 03.00'a kadar insan gücü, bölgeye uçaklı ulaşım, kargo yüklemesi, malzeme kapasitesi gibi ön hazırlıklar tamamlanarak saat 06.00 itibariyle çıkış konumuna hazır hale gelindi. Üç tonluk teknik malzemesi ve ülke genelinden gelen 103 gönüllüsü ile Kocaeli'de buluşan AKUT, Kocaeli Üniversitesi yerleşkesinde ekibimize ayrılmış enkaz alanında 48 saat süren tatbikat boyunca aralıksız olarak çalıştı. Koordinasyon ağırlıklı olarak gerçekleştirilen tatbikatta gönüllüler ana kamp kurulumu, pasaport kontrolü, malzeme transferi yaptıktan sonra ekip dörde bölündü. Kazazedelerin yer tespiti ve kentsel arama kurtarma (enkaz) çalışmalarının da gerçekleştirildiği tatbikatta ekipler 4 kazazedeyi sağ olarak kurtarma başarısına erişti. Kazazedelerden birini ölü olarak çıkartıp sağlık ekiplerine teslim eden gönüllüler, tatbikatı başarılı bir şekilde tamamladı.''

Açıklamada, AKUT Genel Başkanı Ali Nasuh Mahruki'nin, şu ifadelerine yer verildi:

''Eksiklerimizi tespit edebilmek amacıyla planladığımız bu tatbikat ile gönüllülerimizin performansını bir kez daha test etme imkanı bulduk. Gönüllülerimiz INSARAG kılavuzunda belirtilen metodolojiye uygun olarak, gerçek bir yurt dışı operasyon varmışçasına, son derece disiplinli ve hızlı şekilde tüm yönlendirmelerimize adım adım uyum sağladılar. Son derece başarılı geçen çalışmayı heyecanla takip ettim. Tüm ekip arkadaşlarıma Türkiye adına gösterdikleri sorumlu yurttaşlık anlayışları için sonsuz teşekkür ediyorum, her gönüllümüzle ayrı ayrı gurur duyuyorum.''

Ayrıca açıklamada, AKUT'un bugüne kadar gerçekleştirdiği 2 bin 218 operasyonda, 2 bin 238 kişiyi ve 968 hayvanı kurtarma mutluluğuna eriştiği vurgulandı.
Kaynak: AA