Van Gölü'nde Av Yasağı Başladı

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefalinin neslinin korunması amacıyla, üreme dönemi 15 Nisan15 Temmuz'da av yapılamayacak Dün son kez ava çıkan 165 balıkçı, yasağın başlamasıyla teknelerini kıyıya demirledi YYÜ araştırma görevlisi Akkuş: 'Bu sene geçen yıllara göre yol kontrolleri çok daha sıkı şekilde yapılacak ve artık balığın il dışına çıkarılması engellenmeye çalışılacak'.

Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü inci kefalinin neslinin devamı için üreme dönemi 15 Nisan-15 Temmuz'da uygulanan av yasağı başladı.

Türkiye'nin 3713 kilometrekare yüzölçüme sahip en büyük gölünde yaşayan inci kefali, 3 ay süresince tatlı su ağızlarına göç ederek yumurtalarını bırakıyor.

Suyun tersine yüzüp engelleri uçarak aşmasıyla eşsiz görüntü sergileyen inci kefalinin, özellikle kaçak avlananların hedefi haline gelmemesi için Van Valiliği öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Doğa Gözcüleri Derneğince göl kenarındaki yerleşim birimleri ile tatlı su ağızlarında tedbirler alınıyor.

Dernek üyesi, YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü araştırma görevlisi Mustafa Akkuş, bu yıl da kaçak avcılığın önüne geçebilmek için ek tedbirler uygulanacağını bildirdi.

Balık göçünün yoğun yaşandığı dönemde kaçak avcılığın arttığına dikkati çeken Akkuş, 'İlgili birimlerle kaçak avcılık yapılan noktalar gezildi ve gerekli tedbirler alındı. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl temamız, balığın alınmaması ve tüketilmemesi yönünde olacak. Kaçak avcı balığı avlayıp merkezde satamazsa ister istemez avcılığı bırakıyor. Bütün halkımıza, özellikle de Van halkına çağrımız, balığı almayın, tüketmeyin. Çünkü önlemler ne kadar sıkı da olsa bir şekilde balığı avlayan, bunu sattığı zaman devamı geliyor.' diye konuştu.

- Yol kontrolleri sıklaştırılacak

'Bu sene geçen yıllara göre yol kontrolleri çok daha sıkı şekilde yapılacak ve artık balığın il dışına çıkarılması engellenmeye çalışılacak' diyen Akkuş, şunları kaydetti:

'Bu yıl Van Büyükşehir Belediyesi Türkçe ve Kürtçe afişler bastırarak, av yasaklarına katkıda bulunmaya, balığın alınıp satılmasını önlemeye yönelik önemli bir faaliyette bulundu. Bu çok sevindirici bir gelişme. Yerelde bu işin sahiplenilmesi, bu konudaki duyarlılığı artıracaktır. İnci kefali sadece Van'da değil, Patnos, Doğubeyazıt, çevre iller ve Şanlıurfa'ya kadar birçok kentte tüketiliyor. Bu nedenle özellikle yol kontrollerinin sıkılaştırılması yönünde gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik girişimlerde bulunduk. Bu sadece Van'a özgü olmakla beraber bütün Türkiye'ye mal olmuş bir balık. Dolayısıyla bu duyarlılığı Van'ın dışına da yayabilirsek mutlaka katkısı olacaktır.'

- Teknelerini kıyıya demirlediler

Yasağın başlamasıyla son av gününü tamamlayarak sahile gelen balıkçılar ise bereketli bir av dönemi dileyerek, teknelerini kıyıya demirledi.

Geçimini 20 yıldır balıkçılıkla sağlayan Hakan Çikla, av yasağı uygulamasıyla balığın arttığını belirterek, 3 ay boyunca herkesin yasağa uymasını istedi.

Önceki dönemlerde balıkların bilinçsizce avlandığını dile getiren Çikla, şunları söyledi:

'Bu nedenle yasak sonrası çok fazla bir etki göremiyorduk. Yasağın 15 Nisan'a çekilmesinin etkilerini görmeye başladık. Bu yıl balık bereketli ve fiyatı iyiydi. İnşallah gelecek sezon daha da iyi olur. Ağlarımızı toplayıp, teknelerimizi de kıyıya çektik. 15 veya 20 gün sonra da tekneleri sudan çıkarıp gerekli tadilatlarını yapacağız. Sonra da gelecek av sezonunu bekleyeceğiz.'

Adır Mahallesi'nde balıkçılıkla geçimini sağlayan Murat Çikla ise güzel bir sezonu geride bıraktıkları için mutlu olduklarını, yeni sezonu da iple çektiklerini kaydetti.
Kaynak: AA