TZD Başkanı Yetkin Açıklaması

'Bu yıl tarımsal rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir' 'Yağışlar ve hava durumu tahminleri kuraklık tehdidinin bu yıl için ortadan kalktığını göstermektedir'.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, bu yıl tarımsal rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, bu yıl için öngörülen hava durumu tahminlerinin tarım sektörü üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Ülkedeki yağış miktarına ve gelecek dönem için Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan tahminlere işaret eden Yetkin, buna göre kuraklık tehdidinin bu yıl için ortadan kalktığını kaydetti.

Kuraklık tehdidinin kalkmasının tarım sektörü için önemli olduğunu vurgulayan Yetkin, 'Verilere baktığımızda bu yıl tarımsal rekoltenin geçen yıla göre daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir.' değerlendirmesinde bulundu.

Tarımsal üretim açısından önemli olan havzalardaki yağış durumlarına bakıldığında da olumlu bir tablo ile karşılaşıldığını belirten Yetkin, şöyle devam etti:

'Bu tabloya göre yağışlar, kuraklığın etkili olmadığı 2015 yılına göre bile artmış durumdadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün önümüzdeki aylar için yaptığı hava tahmin raporları, önümüzdeki aylarda yağışların genelde mevsim ortalamaları civarında gerçekleşeceğini öngörmektedir. Bu tablo göz önüne alındığında, 2016 yılında tarım ürünlerinin rekoltelerinde genelde bir artış olacağını söyleyebiliriz. Bu tablo tarım sektörü ve ekonominin bütünü açısından son derece olumludur. '
Kaynak: AA