'Yerli Araba Araç, Amaç Pil Teknolojisi'

Zorlu Holding Üst Yöneticisi Yüngül: '(Pil teknolojisi) Ben bunun çok stratejik olduğunu düşünüyorum. Araba burada araç; elektrikli araba araç. Amaç, ana teknolojiye, pil teknolojisine sahip olmak' 'Arabayı yapmak son derece kolay, yapılır ama hem onun ne şekilde satılması, pazarlanması gerektiğini iyi etüt etmek lazım, ona uygun bir iş planı koymak lazım hem de amaç olan pil, sensör ve elektronik konusunda bilgi haznemizi çağdaş dünyayla aynı paralelde götürmek lazım' 'Ben şuna inanıyorum; önümüzdeki 10 yılın en önemli ürünü pil, bataryalar olacak. Evlerde elektriği ucuz, ekonomik kullanma, 'network'ünüzü iyi değerlendirme, iletim hatlarınızı iyi kapasiteyle kullanmak, hepsinin yolu pilden geçiyor.'

HALUK YÜKSEL - Zorlu Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, yerli elektrikli otomobil üretimi için pil (batarya) teknolojisinin çok stratejik olduğunu ifade ederek, 'Araba burada araç; elektrikli araba araç. Amaç, ana teknolojiye, pil teknolojisine sahip olmak.' dedi.

Yüngül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerli elektrikli araba üretiminde platform haricinde 'pil, sensör ve elektronik' olmak üzere üç konunun önemli olduğunu, geriye klasik araç mekanizmalarının kaldığını belirtti.

Pil üretimini çok önemsediklerini vurgulayan Yüngül, 'Bizim gelişmiş bir kas yapımız var; bu kaslardan elektronik kasımız zaten çok iyi. Sensör kasımız yok, var ama öyle çok fazla sayılmaz ama pil konusunda şöyle söyleyeyim; '15 senedir hidrojenle nasıl pil yaparız?' diye çalışıyoruz. Çalışma ürün olarak bir yere geldi mi? Hayır gelmedi ama ne sağladı? Dünyada pil konusunda ne yapılıyor onu öğrendik, biliyoruz yani eko-sisteme sahibiz.' diye konuştu.

Yüngül, şu anda dünyanın her yerinde görüşmeler yaptıklarını belirterek, 'Görüyoruz ki depolama, yani pil, arabada, enerjide, mobil telefonlarda önemli.' ifadesini kullandı.

Yüngül, pilin kullanım alanlarının çok geniş olduğunu dile getirerek, 'Ben şuna inanıyorum; önümüzdeki 10 yılın en önemli ürünü pil, bataryalar olacak. Evlerde elektriği ucuz, ekonomik kullanma, network'ünüzü iyi değerlendirme, iletim hatlarınızı iyi kapasiteyle kullanmak, hepsinin yolu pilden geçiyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Araba burada araç'

Pilde teknolojiyi takip etmenin ve malzeme bilgisinin hayati önem taşıdığını anlatan Yüngül, şu bilgileri verdi:

'Şimdi biz nikel yatırımı yaptık, devreye girdi çalışıyor ama bakıyoruz ki yeni nesil pillerde nikel sülfat, kobalt sülfat ve skandiyum kullanılıyor. Bunların hepsi bizim yapma kabiliyetimiz dahilinde, dolayısıyla ben bunun çok stratejik olduğunu düşünüyorum. Araba burada araç; elektrikli araba araç amaç ana teknolojiye, pil teknolojisine sahip olmak. Araba bence araç, arabayı yapmak son derece kolay, yapılır ama hem onun ne şekilde satılması, pazarlanması gerektiğini iyi etüt etmek lazım, ona uygun bir iş planı koymak lazım hem de amaç olan pil, sensör ve elektronik konusunda bilgi haznemizi çağdaş dünyayla aynı paralelde götürmek lazım.'

Yüngül, bu alandaki çalışmaların sonunun olmadığını, 'Sonuç aldık' denildiği anda geri kalınacağını ifade ederek, pil teknolojisinin sürekli değişip, yenilendiğini, verimliliğinin arttığını dile getirdi.

Şirket olarak bu alandaki çalışmalarının 15 seneye dayandığını anlatan Yüngül, kimin nerede ne yaptığını teknoloji nereye gittiğini devamlı takip ettiklerini, çoğuyla proje işbirliklerinin bulunduğunu belirtti.

'Mütevazı olmayacağım, bu konuda iyi bir bilgi birikimine sahibiz' diyen Yüngül, Vestel'deki deneyimleri nedeniyle bu konudaki üretim teknolojilerine de aşinalıklarının bulunduğunu ifade etti.

Yüngül, yerli araba projesine yönelik çalışmaları değerlendirirken, 'Biz tabii burada iyi bir oyuncu olmak isteriz ama buna iş modeli olarak bakmak lazım. Emin olun yapmak bir şey ise satmak, nasıl dünya markalarıyla rekabet edeceksin, bunların hepsini çok açık ortaya koymak lazım.' dedi.
Kaynak: AA