Omuz Tendon Yırtılmalarında Prp Tedavisi

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Bahadır, omuz tendon yırtılmalarında PRP tedavisinin başarılı sonuçlar ortaya koyduğunu söyledi.

Omuz Tendon Yırtılmalarında Prp Tedavisi
Omuz eklemi hastalıklarının orta ve ileri yaş grubunda en çok karşılaşılan kas iskelet sorunlarından biri olduğunu anlatan Prof. Dr. Bahadır, "Omuzda en sık tendon sıkışma sendromu ve buna bağlı tendon yırtılmaları, tendon romatizmaları (tendinit), bursitler, donuk omuz ve özellikle ileri yaşlarda kireçlenme ile karşılaşmaktayız. Bu hastalıkların tedavisinde ilaç, fizik tedavi, kortizon enjeksiyonları ve cerrahi müdahale sıkça kullanılmaktadır" dedi.

PRP NASIL ELDE EDİLİR ?

PRP’nin hastadan damar yolu ile yaklaşık 20 cc kadar kanının bu iş için özel olarak hazırlanmış pıhtılaşma önleyici ilaç ihtiva eden tüplere alındığını anlatan Prof. Dr. Bahadır, "Alınan kan tüp ile özel bir döndürme (santrifüj) işleminden geçirilir. Bu işlemden sonra kanın diğer hücreleri tüpün dibine çöker ve üzerinde trombositten zengin plazma sıvısı kalır. Özel sistem sayesinde bu plazma enjeksiyonun uygulanacağı enjektöre çekilir. Son olarak bu plazmaya trombositleri aktive edecek ilaç eklenerek PRP enjeksiyona hazır hale getirilir.

PRP tedavisi hastalığın semptomlarını bir süreliğine geçirmek yerine hastalığın kendisini tedavi etmeye yönelik bir tedavi olup diğer bir çok ilaçtan farklı olarak geçici değil kalıcı bir tedavi vaat etmektedir. Trombosit temelde kanın pıhtılaşmayı sağlayan elemanı olup içerisinde büyüme faktörü (Growth Factor) ve çok sayıda doğal koruyucu, iyileştirici maddeler içerir. Trombositten zenginleştirilmiş plazma sıvısı yani PRP doğal bir ilaç gibi etki gösterir. PRP omuzda yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırır. PRP özellikle omuz tendon yırtılmalarında yırtığın büyümesini engellemekte ve vücut tarafından tamirine yardımcı olmaktadır. Bu gibi durumlarda PRP yavaş ortaya çıkan ama daha uzun soluklu bir tedavi sağlayabilmektedir" diye konuştu.

PRP tedavisinin, tendon yırtıkları, tendinitler (tendon romatizmaları), sıkışma sendromu, omuz eklemi kireçlenmelerinde uygulanabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Bahadır, "Tedavi edilecek bölgeye göre 2-3 ml kadar PRP birer ay arayla toplam 2 kez uygulanır. Tendon yırtıklarında ve tendinitlerde tendonun çevresine, omuz eklem kireçlenmelerinde eklem içine yapılır. Uygulama direkt olarak yapılabilir. Ama bu durumda tam olarak istenen bölgeye yapılamayabilir. Bu nedenle ultrason görüntüleme rehberliğinde hedeflenen bölgeye yapmak daha sağlıklıdır. Enjeksiyondan sonra birkaç hafta içinde tedricen başlar ve iyileşme süreci 3 ay ile 12 ay arasında devam eder. Bu nedenle PRP enjeksiyonları sonrası kortizon enjeksiyonlarında olduğu gibi hızlı bir ağrı azalması olmaz. Şikayetler yavaş yavaş azalır ve aylar içinde geçer" ifadelerini kaydetti.

PRP enjeksiyonunun omuz hastalıklarının tedavisinde fizik tedavi, egzersiz, ilaç tedavilerinin uygulanmasında sakınca olmadığını kaydeden Prof. Dr. Bahadır, "Bazen kombine tedaviler daha iyi de olabilir. Omuz hastalıklarında sıkça yapılan kortizon enjeksiyonu ile PRP, beraber veya yakın ara ile aynı bölgeye uygulanmaz. PRP yönteminin yan etkisi yoktur. Yalnızca yapıldığı bölgede geçicihafif bir ağrı yapabilir. Bu etki 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer ve herhangi bir zararı yoktur. Bu durumda buz uygulama ve basit ağrı kesiciler kullanılabilir. PRP tedavisinin omuz eklemi rahatsızlıklarında olumlu sonuçlarına dair yapılan araştırmaların sayısı giderek artmakta olup sonuçlar umut vaat etmektedir. Biz de kendi kliniğimizde omuz hastalarında, özellikle tendon yırtılmalarında PRP tedavisi ile yüz güldürücü sonuçlar almaktayız. Bu sonuçlar PRP tedavisinin çok sık karşılaştığımız omuz eklemi rahatsızlıklarında cerrahi ve diğer konservatif tedavilere iyi bir alterantif olduğunu göstermektedir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA