Fransa'da Müslümanların Kurduğu Parti Ara Seçimde Yarışacak

Fransa'da Türk ve Müslüman derneklerinin girişimiyle kurulan Eşitlik ve Adalet Partisi Genel Başkanı Çolak: 'Bulunduğumuz Strazburg bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusu temsil eden kimse yok. Partileşmediğimiz takdirde geleceğimiz ipotek altına alınmış durumda' 'Farklı partiden aday olan arkadaşlara, yetenekli olmalarına karşın aday oldukları partilerde üst düzey görevler verilmedi' PEJ Strazburg 1. Bölge Milletvekili Adayı Yozgat: 'Fransa genelinde yüzde 10 oranında Müslüman yaşıyor. Ancak Müslümanların hiçbir devlet kademesinde temsilcileri bulunmuyor'

Fransa'da Türk ve Müslüman derneklerin girişimiyle kurulan Eşitlik ve Adalet Partisi (PEJ) Genel Başkanı Şakir Çolak, ülkede birçok konuda ayrımcılığa uğrayan Müslümanların haklarını savunabilmeleri için partileşmeleri gerektiğini söyledi.

PEJ Partisi, Fransa'nın Strazburg kentinde iktidardaki Sosyalist Parti milletvekili Armand Jung'un istifa etmesi nedeniyle 22 Mayıs'ta düzenlenecek ara seçime katılacak. PEJ geçen sene katıldığı ilk seçimlerde özellikle Alsace bölgesinden aldığı oylarla gündeme gelmişti. Fransa'da ikinci kez seçimlere katılacak PEJ, kampanya çalışmaları kapsamında halk buluşmaları ve esnaf ziyaretleri gerçekleştiriyor.

Seçim çalışmalarını AA muhabirine değerlendiren PEJ Genel Başkanı Çolak, Türk ve yabancı derneklerinin 1998 yılından bu yana yürüttükleri çalışmalarla partiyi bugüne getirdiklerini belirtti. Çolak, dernek üyelerinin ilk olarak 2001 yılındaki belediye seçimlerde Sosyalist Parti’den aday olduklarını ancak seçimleri sosyalistlerin kaybetmesi sonrası farklı partilerden aday olarak varlık göstermeye çalıştıklarını anlattı.

Çolak, Türk adayların Fransa siyasetinde yaşadığı ayrımcılığa dikkati çekerek 'Farklı partiden aday olan arkadaşlara, yetenekli olmalarına karşın aday oldukları partilerde üst düzey görevler verilmedi. Böyle olunca biz de 2014’te bağımsız liste olarak Strazburg ve Lyon’da seçime girdik.' diye konuştu.

Bağımsız adaylarla belli bir mesafe katedildiğini ancak bunun yeterli olmadığını belirten Çolak, 'Partileşmediğimiz takdirde, bağımsız girilen seçimlerden sonra listelerdeki adaylar dağılıyorlar.' ifadesini kullandı.

Partilerinin sadece Türkleri temsil etmediğine işaret eden Çolak, PEJ’in aynı zamanda yabancı kökenli olanların hakkını savunduğunu vurguladı. Çolak, 'Partinin temel amacı adaletsizlik ve eşitsizlikle mücadele etmek. Bulunduğumuz Strazburg bölgesinde yaşayan Müslüman nüfusu temsil eden kimse yok. Partileşmediğimiz takdirde geleceğimiz ipotek altına alınmış durumda.' dedi.

- 'Amacımız bu seçimde ses getirmek'

PEJ Strazburg 1. Bölge Milletvekili Adayı Murat Yozgat da Fransa’da seçim sisteminin Türkiye’den farklı olduğunu, bir milletvekili istifa ettiğinde seçimlerin milletvekilinin seçildiği bölgede tekrarlandığını anlattı.

Ara seçimde PEJ'in ikinci kez siyaset sahnesine çıkacağını belirten Yozgat, 'Partimiz bölgesel seçimlerde ilk sahneye çıkışını yapmıştı. Bu ara seçimlerle ikinci çıkışımızı yapacağız. Amacımız bu seçimde ses getirmek, partimizin isminin 2017 milletvekili seçimlerinden önce zihinlerde yer etmesi' diye konuştu.

Yozgat, ülkede yaşayan Müslümanların siyasette varlıklarının hissedilmediğine dikkati çekerek 'Fransa genelinde yüzde 10 oranında Müslüman yaşıyor. Müslümanların hiçbir devlet kademesinde temsilcileri olmadığı için bizler buna talip olduk.' değerlendirmesinde bulundu.

Fransa’da toplumsal adalet konusunda birçok sıkıntı bulunduğunu vurgulayan Yozgat, 'Fransa’da eşitlik ve adaletten bahsedilir ama hakikatte ülkede böyle bir şey söz konusu değil. Bizlerin hedefi, Fransa’da banliyö ismi verilen bölgelerde yaşayan insanların sesini duyurmak. Tabii ki kökeni başka ülkelerden olan vatandaşların daha çok sesini duyurmak.' ifadesini kullandı.

Fransa’da Türklerin kuruluşunda yer aldığı ilk parti olma özelliğini taşıyan PEJ, Mart 2015’te düzenlenen İl Genel Meclisi seçimlerine katılmış ve ilk turda elenmişti. Kuruluşunun üzerinden henüz 2 ay geçmesine karşın parti, seçimlerde yarıştığı 4 şehir ve 10 kantonda binlerce kişinin oyunu alarak yüzde 2 ila 6 oy kazanmıştı.

Kaynak: AA