New York Borsası Düşüşle Kapandı

New York borsası, bazı Amerikan şirketlerinin ilk çeyrek bilançolarının beklentilerin altında gelmesi beklentisiyle haftanın ilk işlem gününü düşüşle kapattı.

Kapanışta, Dow Jones Sanayi Endeksi 20,55 puan (yüzde 0,12) azalarak 17.556,41 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi 5,61 puan (yüzde 0,27) düşerek 2.041,99 puana geriledi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 17,29 puan (yüzde 0,36) değer kaybederek 4.833,40 puan oldu.

Dünyanın en büyük alüminyum firmalarından olan Amerikalı Alcoa firmasının hisse değeri pazartesi günü yüzde 3,8 artış kaydetse de, yatırımcılar şirketin borsanın kapanışından sonra açıklanacak gelirlerinin düşüş göstererek üç çeyrek üst üste azalmasını bekliyor.

Bu hafta açıklanacak Amerikalı yatırım bankaları ve finansal kuruluşların ilk çeyrek verileri de merakla bekleniyor. Çarşamba günü JP Morgan Chase, perşembe Wells Fargo ve Bank of America'nın gelirleri piyasalar için önem taşıyor. Finansal hisse senetleri bu yılın başından bugüne yüzde 7 değer kaybederek New York borsasında en kötü performans gösteren sektörlerin başında yer alıyor.

Öte yandan, 17 Nisan'da Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak olan petrol üreticileri toplantısı öncesi ham petrol fiyatları artışını sürdürüyor. ABD'de Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı gün içinde yüzde 2'ye yakın artışla 40,65 dolara kadar tırmanırken, Brent türü ham petrolün varil fiyatı da yüzde 2'nin üzerinde artışla 42,98 dolara kadar çıktı.

Petrol fiyatlarındaki yükselişle ABD'nin en büyük doğalgaz firmalarından olan Chesapeake Energy'nin hisse değeri pazartesi günü yüzde 20'ye yakın artış gösterdi. Bir diğer enerji firması Southwestern Energy Co.'nun da hisseleri yüzde 5'e yakın yükseldi.

Kaynak: AA