Başbakan Davutoğlu Canlı Yayında

Davutoğlu: (1)'Şimdi bizi şu veya bu kimlikle bölmek isteyenler, Suriye'deki ateşi bize yansıtmak isteyenler var. Gençler, Şanlıurfa'nın hikayesini zihninize, gönlünüze yazın. O 12 insanın içinde Türk, Kürt, Arap vardı. Bundan sonra da bunlar hep kardeş olacak diye gönlünüzden yüreğinizden bunu hiç çıkarmayın' 'Yakın tarihimizde Şanlıurfa'nın bize en büyük armağanı istila ateşine karşı istiklal aşkı. Düşünün bir ülkenin bütün orduları tasfiye edilmiş, ümitler kırılmış, şehirler düşmüş, bazı şehirler bu tablo karşısında ayağa kalkmış ve 'bu şehir, bu ülke, bu toprak benim' demiş. Şanlıurfa'nın hikayesi kendini kurtaran şehrin hikayesidir'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Şimdi bizi şu veya bu kimlikle bölmek isteyenler, Suriye'deki ateşi bize yansıtmak isteyenler var. Gençler, Şanlıurfa'nın bu hikayesini zihninize gönlünüze yazın. O 12 insanın içinde Türk, Kürt, Arap vardı. Bundan sonra da bunlar hep kardeş olacak diye gönlünüzden yüreğinizden bunu hiç çıkarmayın.' dedi.

Davutoğlu, Şanlıurfa'da, Habertürk televizyonunda canlı yayınlanan 'Şimdi ve Burada' adlı programda gençlerin sorularını yanıtladı.

Şanlıurfa Belediyesi Müzik Topluluğu tarafından kentin kurtuluşunu anlatan türkünün seslendirilmesiyle başlayan programda Başbakan Davutoğlu, sanatçılara teşekkür etti ve o günleri yaşamış gibi hissettiğini ifade etti.

Şanlıurfa'ya bugün İstiklal Madalyası'nın takdim edildiğinin belirtilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, çok gurur duyduğu bir gün yaşadığını, sadece İstiklal Madalyası'nı takdim etmediğini, aynı zamanda Şanlıurfa'nın da hemşehrilik beratının kendisine verildiğini söyledi.

Bütün şehirlerin güzel olduğunu, geçen hafta Diyarbakır'ı ziyaret ettiğini ifade eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

'Her şehir bize bir şeyler anlatır. Şanlıurfa hikayesi çok olan bir şehir. Hz. Adem'e kadar gider. Hz İbrahim'in ateşin içinde suyla bereketlenmesi ve o imtihanın içinden çıkması. Bir anlamda iman aşkının ateşle imtihanı. Yakın tarihimizde Şanlıurfa'nın bize en büyük armağanı istila ateşine karşı istiklal aşkı. Düşünün bir ülkenin bütün orduları tasfiye edilmiş, ümitler kırılmış, şehirler düşmüş, bazı şehirler bu tablo karşısında ayağa kalkmış ve 'bu şehir, bu ülke, bu toprak benim' demiş. Şanlıurfa'nın hikayesi kendini kurtaran şehrin hikayesidir. Talimat, yardım, silah gelmemiş, ordu dağılmış. Daha TBMM kurulmamış. 4-5 Eylül gecesi Kuvayı Milliye'nin ilk tohumları burada atıldığında 12 yiğit insan bir araya gelmiş. O güzel insanlar bir işaret fişeği çakmışlar, toplanmışlar, ahdetmişler. 'Şanlıurfa özgür olana kadar durmak yok' demişler.'

- 'İnşallah Şanlıurfa kıyamete kadar bunu taşır'

Ankara'da düzenlenen AK Parti Gençlik Kolları Toplantısı'nda, Şanlıurfa Gençlik Kolları Başkanı'nın yanına gelerek, 'Biz mahzunuz. Bizim İstiklal Madalyamız daha gelmedi' dediğini anlatan Davutoğlu, gencin salonda olup olmadığının sorulması üzerine gülerek 'İstiklal Madalyası'nın arkasından gitmiş olabilir.' ifadesini kullandı.

Madalyayı Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye teslim ettiklerini, gençliğe de emanet ettiklerini vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

'Gençlere emanet edilen şey emin elde demektir. Baktık ki Kahramanmaraş'a, Gaziantep'e madalya verilmiş, Urfa'ya verilmemiş. Hemen talimat verdim. 'Ben 11 Nisan'da Urfa'ya gidiyorum. Bu kararı çıkarmak için teşebbüse başlayın' dedim. Meclis Başkanı İsmail Bey'i aradım o da 'Hemen' dedi. Urfa'ya hem madalya hem de Bakanlar Kurulu ile geldim. Uzun bir aradan sonra. Bu hikayenin parçası olmaya ve bu hikayeyi yaşatmaya geldik. Urfa bizi bağrına bastı. Her köşesinde büyük bir muhabbetle madalyayı kutladılar. Niye Şanlıurfa'yı tercih ettim? Bir işareti de mesajı da ülkemize vermek istedim. Mardin, Van, Bingöl, Silopi, Diyarbakır'ı ziyaret ettim. Bu arada İzmir, Konya, Manisa ve İstanbul'a da gittim.

Ortadoğu'da etnik ve mezhebi çatışmalar yaşanırken Halep, Musul parçalanırken Şanlıurfa bütün bu kompozisyonu, küçük bir Ortadoğu gibi kendisi buluşturan bir şehir olarak bu istiklal ruhunu sürdürürse güzel mesaj olur. Bu şehrin özgürlüğünü kazanmasına sebep olan dedelerimiz arasında Kürtler, Araplar, Türkler bütün bir Şanlıurfa vardı. Şimdi bizi şu veya bu kimlikle bölmek isteyenler, Suriye'deki ateşi bize yansıtmak isteyenler var. Gençler, Şanlıurfa'nın bu hikayesini zihninize gönlünüze yazın. O 12 insanın içinde Türk, Kürt, Arap vardı. Bundan sonra da bunlar hep kardeş olacak diye gönlünüzden yüreğinizden bunu hiç çıkarmayın.'

Davutoğlu, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyasının hayırlı uğurlu olmasını dileyerek, 'İnşallah Şanlıurfa kıyamete kadar bunu taşır ve tekrar böyle bir madalya almak için bir istiklal mücadelesi vermek zorunda kalmaz. Bu da gençlerin koruyacağı bir şey. Ne olursa olsun şehirlerin hikayesine sahip çıkın.' ifadelerini kullandı.

(Sürecek)
Kaynak: AA