Van'da 'Kutlu Doğum' Programı

Van İl Müftülüğü tarafından, ''Kutlu Doğum'' programı düzenlendi.

Nur Tatar Spor Salonu'nda düzenlenen ve büyük ilgi gören etkinlikte, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, Grup Baz Geylani tarafından ilahiler okundu.

Programın açılışında konuşan İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Kutlu Doğum Haftası'nın öneminden söz ederek, Hz. Peygambere her manada iltifat etmek gerektiğini söyledi.

Arvas, tüm ibadetleri, Peygamberin bize gösterdiği şekilde yerine getirmek gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

'Efendimizi anne, baba, kardeşler, evladımız ve yavrumuzdan daha fazla sevmemiz bizim ona karşı vazifelerimiz arasındadır. Ona muhabbet besleyebilmek için, muhabbetinin, kalbimize yerleşmesi için ve kök salması için yine görevlerimiz arasında ona çok selat-ü selam okumak lazım. Ona son derece hürmet göstermek ve ona her zaman saygı göstermemiz gerekir.'

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın 1989'da kutlu doğum programlarını cami dışında geniş halk kitlelerini de içine alacak şekilde düzenlemeyi kararlaştırdığını ifade belirten Arvas, o günden bu yana kutlu doğum programlarının artarak devam ettiğini söyledi.

Kutlu Doğum programlarının, dünyanın birçok ülkesinde düzenlendiğinden söz eden Arvas, bu sene düzenlenen programlarda 'Hz. Peygamber, Tevhit ve Vahdet' temalarını konu aldıklarını ifade etti.

Arvas, müftülük olarak Kutlu Doğum Haftası kapsamında il genelinde 2 bin 888 program düzenleyeceklerini söyledi.

Van Valisi İbrahim Taşyapan ise bu yıl düzenlenen programların temasını oluşturan 'Hz. Peygamber, Tevhit ve Vahdet' konularının öneminden bahsederek, 'Tevhit ve Vahdet' kavramlarının Hz. Peygamber'in niçin dünyaya gönderildiğinin özeti olduğunu ifade etti.

Hz. Peygamberi anlamak ve anlatmak için programlar düzenlediklerini aktaran Taşyapan, Peygamber'in ahlakını iyi idrak etmek gerektiğini söyledi.

Diyanet İşleri Daire Başkanı Haydar Bekiroğlu, Tevhid'in zıddının şirk olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

'Çatışma ve mücadeleler, bu zulüm ve işkenceler tevhid ve Hz. Muhammed muhabbetiyle beslenmiş zihinlerin ürünü olmaz. Tevhid yeryüzü ahalisini muhatap alan, topyekun bir barış davetidir. Bu azizliğini barış yerine savaşla, huzur yerine korkuyla ve terörle anmak ona yapılabilecek en büyük ihanettir. İslamı terör ve gözyaşı ile anılır hale getiren her türlü iman ve anlayış, akıl ve hikmetten uzaktır, adalet ve merhametten yoksundur. Tevhid'in zıddı hepiniz bildiği gibi şirktir. Şirk Allah'tan ayrılmaktır. Allah'ın anlamamak, Hz. Muhammed'i bilmemektir. Tevhid'in olmadığı yerde şirk vardır. Şirk, çatışma, şiddet ve nifaktır.'

Konuşmaların ardından Diyarbakır Ulu Cami Baş İmam Hatibi Mehmet Emin Melayim, Kur-an Kerim'den bazı bölümler okudu.

Etkinlik, Kur-an Kursu öğrencilerinin Kaside-i Bürde sunumu, şiir dinletisi, şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi ve Grup Baz Geylani tarafından ilahilerin okunmasıyla son buldu.

Kaynak: AA