TBMM Genel Kurulu Toplandı

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, İstanbul'un sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşmasında, tarihi ve kültürel değerleriyle dünyanın en önemli kentlerinden olan İstanbul'da işsizlik, kontrolsüz göç ve güvenlik gibi alanlarda sıkıntılar yaşandığını söyledi.

Aksu, hükümeti ve İstanbul'un yöneticilerini bu sorunları çözmeye çağırdı.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal da Hatay'ın sorunlarına ilişkin gündem dışı söz aldı.

Konuşmasına şehitlere başsağlığı dileyerek başlayan Topal, terör sorununun çözümünde izlenecek yöntem konusunda hükümeti defalarca uyardıklarını, ancak bunların dikkate alınmadığını ifade etti. Vatandaşların güvenlik endişesi içinde olduğunu söyleyen Topal, iktidarın iç ve dış politikada farklı görüşleri dikkate alarak yeni bir yol çizmesi gerektiğini savundu.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek ise Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın ölümünün birinci yılı nedeniyle yaptığı gündem dışı konuşmada, teröristlerce şehit edilen Kiraz'ın meslek hayatına başlarken yanında olduğunu anlattı.

Terörle mücadelenin sadece silahla yapılmayacağını, bunun bilinciyle bataklığı kurutmanın esas olduğunu düşünen AK Parti'nin, devrim niteliğinde değişikliklere imza attığını dile getiren Petek, iktidarın terörün bitmesi yönünde gereken gayreti gösterdiğini, ancak terör örgütünün saldırmayı sürdürdüğünü kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, gündem dışı konuşmaların ardından yerinden söz alarak dün Diyarbakır'da ve Nusaybin'de şehit olan güvenlik güçlerine Allah'tan rahmet diledi.

Herkesin ciddi bir kararlılıkla terörün üzerine gitmesi gerektiğinin altını çizen Gök, 'Bu acılara daha ne kadar katlanacağız?' diye sordu. Siyaset kurumunun evine acı düşen anne ve babalara karşı sorumluluğu olduğunu dile getiren Gök, Meclisin sorunun çözümü konusunda ortak bir duruş sergilemesinin önemli olduğunu belirtti.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, terör sorununun geldiği noktada hükümetin sorumluluğu bulunduğunu ileri sürdü. Akçay, 'Çağrım hükümete; terörle mücadele vatan, millet, devlet mücadelesidir. Bu mücadele amasız, fakatsız, lakinsiz teröre karşı dik durmakla olur.' ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de Türkiye'nin sıkıntılı bir süreç ve coğrafyada olduğunu belirterek, beklentilerin siyasetin sorunlara çözüm üretmesi olduğunu savundu. Baluken, üzüntü duygularını aktarmanın ötesine geçilmesi ve ortaya çözüm önerileri konulması, barışın savunulması gerektiğini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır da şehitlere rahmet, yaralılara şifa diledi.

'Buradan sürekli taziyede bulunmak yüreğimizi yakıyor. Allah'tan dileğimiz odur ki tekrar etmek zorunda kalmayalım.' diyen Çakır, terörün evrensel bir sorun olduğuna işaret etti.

Terörle mücadelede kararlılık ve tutarlılığın önemli olduğunu vurgulayan Çakır, çözüm sürecinin de tutarlılık, kararlık ve çaba içerdiğini belirtti. Çakır, terörle mücadeledeki kararlılığın bugün de sürdüğünü ifade ederek, siyaset kurumunun sorunun değil, çözümün parçası olması gerektiğini, tüm siyasetçilerin bu anlayış içinde olması gerektiğini söyledi.

Meclis Başkanvekili Bahçekapılı da divan olarak terörü bir kez daha şiddetle lanetlediklerini vurgulayarak, 'Bu Meclis, teröre karşı dik durmalı, ortak bir davranış sergilemedir. Bu konuda sorumluluğu neyse bütün milletvekillerimizin o ölçüde dikkatli ve bilinçli davranması gerektiğine inanıyoruz.' dedi.

Kaynak: AA