Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti Kurma Çabaları

Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi, başkent Trablus'ta ilk resmi görüşmelerini gerçekleştirdi.

Libya'da, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi'nin, başkent Trablus'ta ilk resmi görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

UMH Başkanlık Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, Trablus'ta Devlet Yüksek Konseyi Başkanı ve üyeleriyle bir araya gelinerek çalışmalara başlandığı ifade edilerek, görüşmede, 'siyasi anlaşmanın maddelerini tamamlayacak sistem, devlet kurumlarının birliği, vatandaşların sıkıntılarının bitirilmesi ve bir daha açılmamak üzere ayrılık defterinin kapatılması' gibi konuların ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, Trablus'taki belediye başkanlarıyla da bir araya gelindiği ve belediyelerin önemi, halka hizmette rollerinin daha aktif hale getirilmesi meselelerinin görüşüldüğü kaydedildi.

Aralarında UMH Başbakanı Faiz es-Sirac'ın da bulunduğu Başkanlık Konseyi üyelerinin, 30 Mart'ta Tunus'tan deniz yoluyla başkent Trablus'a geldiği bildirilmişti.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların da devam ettiği Libya'da, istikrarın temini için Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. Son olarak 14 Mart'ta Ulusal Mutabakat Hükümeti için yapılan yedinci güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı.
Kaynak: AA