EPDK Kurul Kararları

'Yer Altı Depolama Tesisleri Kullanım Usul ve Esasları Hazırlama Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

'Yer Altı Depolama Tesisleri Kullanım Usul ve Esasları Hazırlama Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), konuyla ilgili kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Söz konusu yönetmeliğin 5'inci maddesi, Silivri Yer Altı Doğalgaz Depolama Tesisi Temel Kullanım Usul ve Esaslarının (KUE) 20'inci maddesi çerçevesinde düzenlendi.

Buna göre, depolama şirketi, değişiklik önerilerini, KUE'de yapılmasını uygun gördüğü veya önerilen değişikliklerle ilgili değerlendirilmesini, ilgili mevzuat nedeniyle yapılması gereken değişiklikleri 15 Haziran'a kadar EPDK'ya bildirecek.

Hizmet alan, depolama yılı içinde rezerve ettiği kapasitenin bir kısmını veya tamamını, başka hizmet alanlara veya yeni başvuru sahiplerine, depolama şirketinin yazılı onay vermesi halinde devredebilecek. Depolama yılı sonuna kadarki süreç için geçici süreli devir yapılabilecek. Devredilen kapasite için her türlü sorumluluk, kapasite devredilen süre boyunca devralan hizmet alana; devir süresi bittiği anda ise devreden hizmet alana ait olacak.'

- Gün öncesi ve gün içi revizelerinde düzenleme

Hizmet alan, bir gün sonraki gün için yapılacağı revize nominasyonlarını 14.15'e kadar depolama şirketine ibraz edecek. Tüm hizmet alanların günlük revize nominasyonları, mevcut kapasite elverişliliği dahilinde KUE'de belirtilen esaslar çerçevesinde değerlendirilecek ve onaylanan günlük revize programları, 14.45'e kadar iletim şirketine ve hizmet alanlara bildirilecek.

Depolama şirketi, gün içi revize için günlük atıl enjeksiyon ve günlük atıl geri üretim kapasitesini tüm hizmet alanlara saat 15.00'e kadar ilan edecek ve tüm hizmet alanları elektronik posta yoluyla bilgilendirecek.

Diğer hizmet alanların programlarını etkilememek ve depolama şirketinin onayına bağlı olmak kaydıyla, hizmet alanın ilgili güne dair programında eksiltme veya arttırma yapılabilecek. Bu durumda, hizmet alan ilgili gün için revize nominasyonunu saat 14.30’a kadar depolama şirketine iletecek. Gün içi revize nominasyon sürecinde günlük atıl kapasitede artış olması durumunda, revize nominasyonlar, depolama şirketinin onayına bağlı olmak kaydıyla saat 14.45'e kadar gönderilebilecek.'
Kaynak: AA