IKBY'deki Ekonomik Kriz

IKBY Diyanet İşleri Bakanlığı Sözcüsü Nakşibendi: 'Bakanlığımız tarafından çıkarılan 'Umreye gitmek yerine bölgedeki fakirlere yardım edilsin' fetvası etkili oldu. Bu yılın ilk iki ayında umre ziyareti yüzde 60 azaldı'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Diyanet İşleri Bakanlığı Sözcüsü Merivan Nakşibendi, bölgedeki ekonomik kriz nedeniyle umre ziyaretlerinde önceki yıla kıyasla ciddi azalma yaşandığını, umre ziyareti yerine fakirlere yardım edilmesi yönündeki fetvanın da bu düşüşte etkisi olduğunu belirtti.

Nakşibendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bakanlığımız tarafından daha önce çıkarılan 'Umre'ye gitmek yerine bölgedeki fakirlere yardım edilsin' fetvası etkili oldu. Bu yılın ilk iki ayında 4 bin kişi umre ziyareti gerçekleştirdi. Bu sayı, önceki yılın aynı döneminde yaklaşık 10 bindi yani yüzde 60 azalma oldu' dedi.

Sözcü Nakşibendi, umre ziyaretlerini de etkileyen ekonomik kriz hakkında, 'Kürdistan halkı yaklaşık 5 aydır maaş alamıyor. İnsanlar daha kötü günler için harcamalarında kısıtlama yapıyor' diye konuştu.

IKBY'nin, Irak merkezi hükümetinden bağımsız bir şekilde petrol ihracatına başlaması, bütçe ve memur maaşlarında kesintiye sebep oldu. Erbil yönetimi, petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı 1 milyon 400 bin memurun maaşını kesintili ve gecikmeli olarak ödüyor.
Kaynak: AA