Davutoğlu NATO Karargahı'nda Konuştu

NATO Karargahı’nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ege’de bir insani operasyon yürütüleceğini belirterek, " Mültecilerin çoğu Avrupa’ya gitmeye çalışıyor. Amacımız öncelikle onların hayatını kurtarmak. İnsan kaçakçılarının önünde durmak" dedi.

Davutoğlu NATO Karargahı'nda Konuştu
Başbakan Ahmet Davutoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO Karargahı’nda basın mensuplarının karşısına geçti. Davutoğlu, "Tarihi bir zamandan geçmekteyiz. Bugün çok büyük zorlukla karşı karşıyayız. Türkiye ile Halep arasındaki koridor kesildi. Oradaki insanlar büyük sıkıntı içinde. Bir de terör tehdidi söz konusu. Bunlar bizim için demokrasimiz için sivillerimiz için bir tehdit. Rusya’nın saldırıları DEAŞ’a karşı değil. NATO’nun sınırda daha görünür olmasını istiyoruz" dedi.



MÜLTECİ SORUNU

Davutoğlu, Ege’de bir insani operasyon yürütüleceğini belirterek, "Mülteci trajedisinin önüne geçmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin 2,7 milyon mülteciye kucak açtığını ifade eden Davutoğlu, "Bu masum insanlar kendi geleceklerini kurmak için bir yer arayışındalar. Onlar bizim gibi insanlar, çocuklar, kadınlar. Neden kendi ülkelerini bırakıp gitsinler. Çünkü buna mecbur bırakılıyorlar. Çoğu Avrupa’ya gitmeye çalışıyor. Amacımız öncelikle onların hayatını kurtarmak. İnsan kaçakçıların önünde durmak.. Bu insanlık olarak görevimizdir. İnsan odaklı çözüm olmalı. Öncelikle sığınmacıların Avrupa’ya geçişlerini engellemek istiyoruz. Onlar Türk sınırını aşmadan önce onlara engel olacağız ki yasadığı göçün önüne geçelim " ifadelerini kullandı.

Görüşmede Suriye’deki faaliyetleri de ele aldıklarını ifade eden Stoltenberg ise, "Türkiye hava savunma sistemine de destek olacağız. Suriye’deki ateşkes tutmuş görünüyor. Fakat hala kaygılarımız var. Rusya’nın oradaki askeri faaliyetleri arttırması bizi kaygılandırıyor. Rusya NATO hava sahasını ihlalde de bulundu. NATO Türkiye ile dayanışma halindedir.NATO gemileri, Türk ve Yunan otoritelerine yardım amacıyla Ege Denizi’nde olacak " dedi.

Kaynak: İHA